Mozaik

Hátborzongató a holtak városának legendája Oroszországban

Pixabay.com
Pixabay.com
A helyiek úgy tartják, aki be mer menni, nem fog visszatérni.

Közvetlenül a távoli orosz falu, Dargavs mellett, egy középkori település, amit illően halottak városának hívnak, több mint 10 000 ember maradványait őrzi, írja a BBC.

Az ősi temetkezési helynek manapság is hátborzongató a híre. A helyiek úgy tartják, aki be mer menni, nem fog visszatérni. Sok rejtély övezi ezt a Grúzia határán túl található temetőt (még építésének dátuma is csak becslés), a történészek máig igyekeznek megfejteni teljes történetét.

Wikipedia.com

A 16. század óta a dél-orosz termőföldnek ezt a távoli szakaszát temetkezési helyként használták; eredete azonban még mindig nem világos.

Az egyik elmélet szerint a 13. századi mongol-tatár invázió során kevés volt a terület a halottaknak, így a Kaukázus hegységének ebben a 17 km-es völgyében élő helyiek kriptákat kezdtek létrehozni a föld felett is.

Egy másik elmélet azt sugallja, hogy a holtak városát az indiai-iráni hagyomány szerint hozták létre, amelyet a vándorló szarmaták alapítottak, akik Oroszország déli részén telepedtek le, és halottaikat a föld felett temették el, hogy tiszteletben tartsák a földet.

Ma a hely 99 középkori ívelt tetős kriptát tartalmaz, mindegyiken egyetlen ablakkal. A bent lévő holttestek egy része “annyira jól megmaradt, hogy a hús még mindig a csontjaikon van.” A területhez tartozik egy őrtorony. A helyiek úgy tartják, a torony szerepe a halott lelkek őrzése volt.

Wikipedia.com

A holtak városához kötődik a régió történelmének egy másik darabja is: a 17. és a 18. század pestisjárványainak sorozata.

A történészek szerint ezen a vidéken nagy járvány pusztított, több tízezer ember halt meg. Bizonyíték van arra, hogy a pestissel fertőzött lakosok karanténba helyezték magukat a kriptákban, amikor a halál közeledtére vártak.

Azért, hogy a fertőzés ne terjedjen, ha valaki elhunyt, a szomszédai, ismerősei, gyerekei, gyakran egész családok költöztek be a kőházakba, megvárni a halált. Soha nem jöttek ki többé. Életük addig tartott, amíg a helyiek táplálékot hordtak nekik.

Wikipedia.com

A kripta belsejében található néhány test csónakokra emlékeztető fakoporsókban van eltemetve, sőt egy olyan holttestet is felfedeztek, aki mellett evező volt. Mivel a közelben nincsenek hajózható folyók, egyes történészek azt gondolják, hogy az ókori lakosok úgy vélték, hogy a mennybe jutáshoz át kell kelni egy folyón.

A helyet a helybeliek soha nem látogatják a babona miatt, és a turisták is csak elvétve, ennek oka viszont nem a babona, sokkal inkább az a tény, hogy a helyet nehéz megtalálni.

Galéria
Wikipedia.com
Kapcsolódó
A könyvek templomai: lenyűgöző könyvtárak a nagyvilágból
Csodálatos könyvtárak léteznek szerte a világban, amelyekbe nemcsak kölcsönözni érdemes betérni, hanem maga a látvány is megér egy látogatást.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik