Mozaik

A könyvek templomai: lenyűgöző könyvtárak a nagyvilágból

Csodálatos könyvtárak léteznek szerte a világban, amelyekbe nemcsak kölcsönözni érdemes betérni, hanem maga a látvány is megér egy látogatást.

Vannak, akik csak ritkán olvasnak, és vannak, akik örök szerelemben élnek a betűkkel, betűk világával és a könyvekkel. Nekik biztosan csemege lesz az az összeállítás, amit most hoztunk. Olyan csodálatos könyvtárakat mutatunk be, amelyekbe nem csak a könyvek miatt érdemes bemenni, hanem a látványért is.

Reggelit is kérhetünk a franciaágyba a bentalvós könyvtárban
A könyvszerető vendégek egyetlen kötetet vihetnek magukkal az ágyba.

A történelmi, szinte múzeumszerű könyvtáraktól a modern remekművekig összegyűjtöttük a világ legszebb könyvtárait, amelyeket minden utazónak érdemes meglátogatnia.

El Escorial Királyi Könyvtár; San Lorenzo de El Escorial – Spanyolország

Fotó: Wikimedia.org/Xauxa

A spanyol fővárostól, Madridtól csupán néhány mérföldre található El Escorial Királyi Könyvtár 1584-ben épült. A spanyol király a 16. században olyan könyvtárat akart építtetni, amely nemcsak a filozófia és a teológia könyveket és kéziratokat tárolja, hanem a tudományos tanulás eszközeit is, például díszes földgömböket, távcsöveket, térképeket. A könyvtárat Juan de Herrera matematikai és építészeti zseni tervezte, és figyelemre méltó, hogy ez az első európai könyvtár, amely eltér a középkorban szokásos építészeti és dekorációs elemektől. Az itt őrzött több, mint 40 000 könyv és kézirat hatalmas gyűjteménye tartalmaz. Filozófiai, politikái köteteket, de természetesen vannak verses, nyelvi kötetek is, amik latin, görög, olasz, spanyol, portugál, angol, francia, arab, perzsa, héber, kínai és azték nyelven íródtak. Színes freskók díszítik a mennyezetet, amik klasszikus történelmi jeleneteket ábrázolnak, a karnison túl pedig összesen 14 festmény található.

George Peabody Könyvtár; Baltimore – Maryland

Fotó: Flickr/Matthew Petroff

A ,,Könyvek székesegyháza” néven is ismert George Peabody könyvtárat Edmund George Lind tervezte, és 1878-ban nyitotta meg kapuit. A teret úgy tervezték, hogy egy hatalmas átrium legyen a központjában. A könyvtár minden szintjéről a központi térre néző kilátás nyílik. Díszes korlátok és mintás márványpadlók vannak mindenütt, nappal a természetes fényt pedig egy keresztezett tetőablak biztosítja a hat emelet felett. Manapság a könyvtár a Johns Hopkins Egyetem könyvtári hálózatának része, gyakran tartanak itt rendezvényeket, és háttérként szolgál a filmek és TV-műsorok számára.

Admont Apátsági Könyvtár; Admont – Ausztria

Fotó: Wikimedia.org

A gyönyörű könyvtárat Josef Hueber osztrák építész tervezte és Bartolomeo Altomonte festette. A késő európai barokk egyik legnagyobb alkotása. A gyönyörű arany-fehér könyvtár 1776-ban készült el. Ez az épület az évszázadok óta összegyűjtött tudás tárhelye, egyes kéziratok a 8. századból származnak. Jelenleg az Admont Apátsági Könyvtár a világ legnagyobb kolostorkönyvtára.

Alexandriai Könyvtár; Alexandria – Egyiptom

Foto: Wikipedia.org

Míg az eredeti Alexandriai Könyvtár (amelyet Nagy Sándor alapított) évszázadokkal ezelőtt leégett, modern cseréje szintén figyelemre méltó. A 2002-ben befejezett könyvtárat egy norvég tanácsadó ügynökség tervezte az UNESCO által szervezett építészeti verseny részeként. Az új könyvtárnak nem célja a régi, megsemmisült emlékművel való versengés; ehelyett inkább az a célja, hogy újjáélessze az emberiség kulturális történelmének egyedülálló világörökségét. Modern könyvtárként és kulturális központként működik.

Királyi Portugál Olvasóterem; Rio de Janeiro – Brazília

Fotó: Flickr/ACMoraes

Az impozáns könyvtár ajtaját 1887-ben nyitották meg, hatalmas gyűjteményt adva az olvasóknak Rio de Janeiróban. Három portugál bevándorló alapította, akik országuk irodalmi hagyományát akarták eljuttatni Brazília független nemzetéhez. A könyvtár a kifejezetten növekvő gyűjteménynek épült. A készítéséhez használt mészkő, sötét fa és ólomüveg egyedi kombinációja teszi az egyik legszebb könyvtárrá a világon. 350 000 könyvvel a gyűjtemény a portugál alkotások legnagyobb gyűjteménye Portugálián kívül; tartalmaz ritka eredeti kéziratokat is.

Strahov könyvtár; Prága – Csehország

Fotó: Wikipedia.org

A 12. században alapított Strahovi kolostor Csehország egyik legrégebbi kolostora, amely továbbra is szerzetesek otthona. A prágai Strahovi kolostor könyvtára fontos szerepet játszott a cseh történelemben. Jelenleg mintegy 200 000 régi nyomtatvány található itt, főleg a 16-18. század közti időszakból, valamint 3000 kézirat és 1500 eredeti nyomat. Az egyik legértékesebb darabja a strahovi Evangeliary a 9. században készült, román és gótikus díszítéssel. Két csodálatosan berendezett terem van: a teológiai és a filozófiai terem.

Stuttgarti Közkönyvtár; Stuttgart – Németország

Fotó: Flickr/O Palsson

A modern, karcsú, fehér kivitelű Stuttgarti Közkönyvtár valóban lehetővé teszi, hogy a polcokon lévő irodalom igazi reflektorfényben legyen. A kilenc emeletes épületet, amelyet Eun Young Yi koreai építész tervezett, 2011-ben nyitott meg a nyilvánosság számára.

Állami Jogi Könyvtár; Des Moines – Iowa

Fotó: Flickr

Az Iowa állambeli Des Moines Jogi Könyvtár valójában a State Capitol épület második emeletén található . Viktoriánus stílusú nagycsarnok, csigalépcsőivel és csipkeszerű erkélyeivel az Egyesült Államok egyik legszebb könyvtára. Az Állami Jogi Könyvtár közel 105 000 kötetnek ad otthont, amelyek többsége állami és szövetségi törvényhozással foglalkozik .

A régi könyvtár; Dublin – Írország

Fotó: Wikipedia.com

A könyvtár a Dublin Trinity College-ban, az legrégebbi egyetemen található. Itt őrzik a világ legszebb könyvei közé sorolható középkori ír kódexek legértékesebb példányait. Az öreg könyvtár a 18. században épült. Hosszú folyosóival és sötét fa burkolatával évszázadok óta szolgálja ki az olvasni vágyókat. A könyvtár ma több mint 3 millió kötetet tartalmaz. A nagyteremben őrzik Írország legrégebbi épen maradt hárfáját, a 14-15, században készített Brian Boru-hárfát és az 1916-os forradalom kezdetén felolvasott függetlenségi kiáltvány egy példányát.

Kiemelt kép: Wikipedia.com

Lenyűgöző vasútállomások, amelyekre érdemes előbb megérkezni
Néha jó megállni, és csak nézelődni, mielőtt indulunk tovább.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik