Életmód

Ahol olvasni élmény! Megmutatják legszebb dekorációjukat a hazai könyvtárak

Az országban sok versenyt hirdetnek, de a könyvtárak dekorációs versenye egy kicsit talán más, mint a többi, hiszen nem csak a könyvtárat, hanem az olvasást népszerűsíti.

Minden városban, kicsi vagy nagyobb községben van egy hely, ahová, ha betérünk a hétköznapi rohanást, kapkodást elfelejthetjük. Ahogy kinyitjuk az ajtót béke, csend, nyugalom vesz körül. Még le sem vesszük a kabátunkat, máris megcsap minket a könyvek, folyóiratok illata, és már szinte a bejáratnál ránk mosolyog egy kedves, segítőkész arc, aki segít eligazodni a könyvek birodalmában. Igen, a könyvtárakról van szó. És ezeknek a könyvtáraknak hirdetett immár második alkalommal dekorációs versenyt Telegdi Ágnes, író. Őt kérdeztük az indíttatásról és az előző megmérettetés eredményeiről.

– Nekem a könyvtár a második otthonom, és azon dolgozom, hogy minél többen így érezzenek. Az elmúlt években több, mint 300 könyvtárban jártam. Olyan élmény ez, ami egész életre szól, és szeretném, ha mindezt mások is  magukénak éreznék. Ez volt az indíttatás. Szeressünk olvasni, kedveljük meg újra az olvasás élményét, amiben a legnagyobb segítség a kedvesen hívogató könyvtár lehet. Ezért hirdettem meg karácsonykor a könyvtárak dekorációs versenyét. 75 könyvtár jelentkezett a versenyre, és mutatta meg, micsoda gyönyörű dekorációkkal várják az olvasókat.

Szeretném, ha minél többen láthatnák, mennyi munka rejtőzik a mögött, hogy élmény legyen bemenni az olvasás pagodájába.

Fotó: Rácalmás

– A mostani versenyben szeretném megmutatni, hogyan öltöztek tavaszi pompába a könyvtárak országszerte. Szeretném, hogy mindenki lássa, hogy mennyi szeretettel, odafigyeléssel és nem utolsó sorban munkával várják könyvtáros barátaim a tavaszt, a húsvétot. És nem utolsó sorban benneteket, kedves olvasók.  Ahhoz, hogy mi békésen olvasgassunk, könyveket válogassunk vagy az olvasótermi köteteket lapozgassuk, nekik nagyon sokat kell dolgozniuk. Rengeteget dolgoznak, hogy mi egy békés, rendezett könyvtárba léphessünk be.  Nézzétek meg a képeket, segítsetek kiválasztani, mely könyvtárak tavaszi díszei tetszenek a legjobban. Én magam nem tudok dönteni, mind gyönyörű. Segítsetek a választásban. Osszátok, nézegessétek a képeket, és olvassatok sokat. Ne csak húsvétkor, mindig.
>>>
Fotó: Rácalmás

Ez a verseny arra is remek lehetőség, hogy ne csak a szépen feldíszített könyvtárakat, hanem magát az olvasást is népszerűsítsük. Mert talán ez a legfontosabb szempont.
A szavazás április 20-ig tart. A győztes nagy értékű dekorációs csomagot, a 2. és a 3. helyezett könyveket nyer. És azt, hogy megmutathatta magát sok ezer embernek!
ITT nézhetitek meg, és szavazhattok az igazán szép könyvtárakra.
>>>
Címlapfotó: Deszk
>>>
Olvasói sztorik