Virágzó vidékünk

Mákvirágok kacérkodtak a tűzpiros pipacsokkal Baranyában

Györkő Zsombor
Györkő Zsombor
Egy természetfotós pazar sorozatot lőtt a nem mindennapi látványosságról.

Györkő Zsombor mesés fotókat posztolt a Facebookon.

A fotós képein a mesés lila színekben pompázó mákvirágokat “lángoló” pipacsok társaságában örökítette meg, a Baranya vármegyei Csarnóta község külterületén.

Ameddig a szem ellát, lilába borult a határ a Tenkes-hegy alatt az 58-as út mellett, Csarnóta közelében. Hatalmas területen pompázik a mákvirág amihez párosul a szépen pirosló pipacs is

– fogalmazott bejegyzésében Zsombor.

A természetfotós azt is megírta, hogy egyre többen termesztenek mákot Baranyában is, mivel hatalmas a nyereség a növényen. Györkő Zsombor szerint egy kilogramm vetőmagra van szükség hektáronként, amiből csaknem egy tonna termés várható. Az sem mellékes, hogy nem kell vadkárral számolni, mert a vadon élő állatok nem szeretik a mákot.

Galéria
Györkő Zsombor

A mák több oldalú felhasználhatóságának köszönhetően az egyik legbecsesebb szántóföldi növényünk. Egyenes szárán fehér, piros, lila virágai, változatos „gubó” termése élénk színfoltja a májusban a magyar tájnak. A mák 40-50% félig száradó olajat szolgáltat, amelyet az ipar festék-, lakk-, kence- és szappangyártásra használ fel. Zsombor képein a mákkal keveredve pipacsok milliói nyílnak.

A pipacs vagy vadmák (Papaver rhoeas) a mákfélék családjába tartozik, a kerti mák őse. A 40-80 centiméter magasra növő, egyéves növény virágai 5-8 centiméter átmérőjűek- írja a balkonada.cafeblog. Az ország különböző tájegységein más-más neve van: pipacsmák, büdös mák, lúdmák,  veresmák, vadmák, pitypalatyvirág.

Kapcsolódó
Lilára festette az orosházi határt a mákvirág
Felüdülés a léleknek a gyönyörű látvány.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik