Virágzó vidékünk

Nagy tavaszi virágpompát hozott a természetben a bolondos április

Keresztes Csaba Video-Photography
Keresztes Csaba Video-Photography
Varázslatos virágfelhőben úszik az egész ország.

Csipkerózsika álmából ébredezik a természet. Akár a szerelmes királyfi ébresztő csókja a mostoha sorsú lánykát, úgy simogatják végig a napsugarak a dermedt földet.

Még február végén néhány hét leforgása alatt itt is, ott is virágok ezrei nyiladoztak. A kikeleti hóvirágok fehér szirmokkal hajbókoltak a kopár fák alatt, liláskék ibolyák között előbukkantak az első tavaszi tőzikék. Csáfordjánosfa vadonjában zöld-fehér szőnyeggé változott a szürkésbarna avar, az alföldi homokhátságon eközben rózsaszín tejszínhab ruhába öltöztek a barackosok.

Facebook / Dél-Alföld meteorológia

Vadvirágok erdőn-mezőn

Apró, sárga virágaikkal napfényre érnek a téltemetők, visszavonhatatlanul adták a világ tudtára: megérkezett a tavasz. Számos helyen kinyitottak a füvészkertek és az arborétumok, a teremtett világ szépségének szerelmeseit erdőn-mezőn egyre több helyen vadvirágok várják.

Országszerte hobbifotósok vizslatják ezekben a napokban-hetekben a tavaszi virágzsongást, szebbnél szebb felvételekkel örvendeztetik meg a természetbarátokat.

Facebook / Keresztes Csaba Video-Photography

Tegyünk egy sétát a bolondos áprilisi napsütésben Magyarország legszebb tavaszi virágainak szőnyegén.

Kikeleti hóvirág

A januárban szirmot bontó, legkedvesebb tél végi virágunk bár védett, sokszor mégis áldozata lesz a felelőtlen erdőjáróknak. Az emberek szeretik leszakítani, és csokorba kötni a védett virágokat. A kikeleti hóvirág hazánk egyetlen őshonos hóvirága, évről évre február első napjaiban jelenik meg az erdőkben.

Facebook / Sütő's Photography

A közkedvelt virág hófehér színével a reményt és a tisztaságot jelképezi. A Magyarországon védett növény eszmei értéke 10 ezer forint.

Tavaszi tőzike

A kikeleti hóvirághoz hasonló habitusú, szerény megjelenésű tőzikék milliószámra nyílnak március első napjaiban a csáfordjánosfai erdőben, ahol egy tanösvényt is kialakítottak a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársai. Felejthetetlen élmény végig sétálni a korhadt, mohos fák árnyékában. A tanösvény a Csáfordjánosfa-Répceszemere közötti közúton elhelyezett Tőzike tanösvény táblánál kialakított parkolótól indul, a területet gyalogosan, saját felelősségére bárki látogathatja.

Dulicz Péter

Téltemető

Sárga, kehelyszerű virágot hozó kis termetű gumós növény, melynek korán kelő tövei már februárban szirmot bontanak. a néphagyomány úgy tartja, ha kinyílik a téltemető, megérkezett a tavasz. A fák alatt, árnyékos részeken virít, a tápanyagban dús talajt kedveli. Óvatosan bánjunk vele, szára és virága is mérgező. A védett növény természetvédelmi érétke 5000 forint.

Miskolczi Tímea Panny

Csillagvirágok

A csillagvirág szirmai leggyakrabban kék színűek, ám ismerünk fehér, rózsaszínű, ibolyaszínű árnyalatokat is. Magyarország hegyvidékein sok helyütt találunk ligeti csillagvirág-mezőket, de az Alföldön ritka vendég a kedves virág. A csillagvirágok termőhelyei az ősi eredetű tölgyesek, ahol évről évre megszámlálják a természetvédők a védett virágokat. A ligeti csillagvirág védett, a téltemetőhöz hasonlóan az eszmei értéke 5000 forint.

Pixabay

Pilisi len

A pilisi len a hazai flóra egyik legféltettebb kincse. Igazi kuriózum a faj, az egész világon csak Pilisszentiván és Nagykovácsi közötti él, néhány 10 hektárnyi területen. Az élőhelye is fokozottan védett, csak szervezett túrák keretében lehet látogatni a területet a májusi virágzáskor. A szimbolikus növény a hazai nemzeti parkok címerén is helyet érdemel: a nagykócsag körül szerepel. Nem véletlen, hogy a ritka endemikus faj eszmei értéke is magas, mintegy 250 ezer forint.

Mocsári kockásliliom

A tetszetős növényt hazánkban 2016-ban az év vadvirágának választották. A rétgazdálkodás megváltozása miatt sok helyen a kihalás fenyegeti a védett növényt, melynek eszmei értéke 50 000 forint. Tulipán formájú, harang alakú virágai néha párosával fejlődnek.

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság / Habarics Béla

A bíbor vagy rózsaszínű lepelleveleket sakktáblaszerűen barnásvörös foltok tarkítják. A dísznövényként is ismert faj Magyarországon a Zalai-dombvidéken, a Zselicben, Csereháton, a Bükk-vidéken, a Bodrogközben, a Beregi- és Szatmári-síkságon fordul elő.

Kökörcsin

Március végén bontogatja szirmait egy másik féltve őrzött vadvirágunk, a magyar kökörcsin. Rokonával, a fekete kökörcsinnel együtt a homoki gyepek és a homoki tölgyesek talaján fordul elő. A magyar kökörcsinnek mindössze tíz, különböző helyzetű populációja fordul elő hazánkban, a tetszetős vadvirág a Nyírségben nyílik. A fekete kökörcsin selymesen fehér, szőrös növény. Virága kezdetben erősen bókoló, lilás, bíbor színű, 3-4 centiméter átmérőjű, gyökere mélyre hatol a homokba. A mérgező növényt a legelő állatok nagy ívben elkerülik.

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság / Lisztes Anna

Üde színfoltok a térképen

A szabadban élő vadvirágok mellett üde színfolt Magyarország számos vidékén egy-egy tulipán, vagy nárciszültetvény. Kunszentmártonban, egy családi birtokon hóvirágokat termesztenek, a védett növényt speciális engedély birtokában szaporítják. Több tulipánmezőn is a napokban indul be a „szüret”, van, ahol félmillió meseszép kehelyből válogathatnak a vendégek, akik némi ellenszolgáltatásért cserébe szedegethetik a tavaszi virágokat.

Galéria
Györkő Zsombor

Márciusban a virágzó gyümölcsfák elbűvölő látványa is számos vidéken fotózásra ihlette a természetbarátokat.

Facebook / Dél-Alföld meteorológia

Szegeden egy hatalmas liliomfa meseszép virágai alatt lelkesen fotózkodnak a polgárok, a bordányi barackosban pedig páratlanul szép virágzást produkáltak idén is a gyümölcsfák. A hobbifotósok több vidéken a vérszilvafákban lelték örömüket, a halványlila szirmok között ki ne szeretne kedvese oldalán elidőzni.

Kapcsolódó
Rózsaszín virágfelhővé változott a bordányi barackos
Mesés látványt nyújt a bordányi barackos.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik