Életmód

Svédországban lebegő könyvtár viszi a szigetekre az olvasnivalót

Szenzációs szolgáltatást nyújt egy svéd hajó, a bokbåten elnevezésű lebegő könyvtár: könyveket szállít a távoli szigetek lakosainak, írja a Mother Nature Network.

Svédország és északi szomszédai a világ legmagasabb írástudási arányával rendelkeznek. A svédek egyenlő hozzáférést biztosítanak az oktatáshoz és a tudáshoz mindenkinek, függetlenül a gazdasági és a földrajzi helyzetétől, mert a jövő zálogának a kulcsát a tudásban és a tanulásban látják.

Ezért olyan népszerű Svédországban a lebegő könyvtár, vagyis a bokbåten, amely évente kétszer több ezer könyvet visz a Stockholmi szigetcsoport tucatnyi távoli szigetén élő embereknek.

1953 óta minden tavasszal és ősszel a Stockholm Könyvtári Szolgálat egy hétre bérel egy hajót, ami tele van könyvekkel, és mintegy 23 lakott szigetre juttatja el azokat.

Fotó: Bokbåten Epos/Facebook

Amikor a hajó dokkol, a lakosok felmásznak a fedélzetre, hogy visszavigyék az utolsó alkalommal kikölcsönzött könyveket, és átböngésszék a könyvtár aktuális kínálatát. A hajó mintegy 3000 könyvet szállít, és a lakosok kérhetnek is újakat igény szerint.

A hajón felváltva dolgozó három vagy négy önkéntes könyvtáros azt mondja, érthetően a legújabb és legjobb, legnépszerűbb könyvek iránt nagy a kereslet.

Fotó: Bokbåten Epos/Facebook

A hajó belsejében vannak magas fa polcok, nagy, kemény fa asztalok, kerekes könyvkocsik, falra ragasztott eseménynaptár. Találhatóak itt képeskönyvek kisgyerekeknek, népszerű thrillerek, mindenféle tudományos, történelmi, kulturális könyvek vagy épp a legmodernebb hangoskönyvek. De a háziasszonyok számára is van itt olvasnivaló, hisz a szakácskönyvektől kezdve egészen a kötésleírásokig széles a skála.

A szigetlakók előre megrendelhetik, amit olvasni szeretnének, így dobozokban várja már őket a kívánt mű.

Bizonytalan jövő

A könyvtári hajón kívül Svédországban van olyan könyvtárbusz is, amely könyveket szállít a vidéki közösségekben élő embereknek, üzletekbe, társadalmi összejövetelekre is. A hajó a halászok és a szigeteken dolgozók számára indult egyfajta szolgáltatásként, de idővel kibővült, hogy azokat a lakosokat is kiszolgálhassa, akik inkább nyomtatott könyvet olvasnak e-könyvek vagy hangoskönyvek helyett.

A Journal Resource Sharing & Information Networks 2010-ben így írt:

A könyvhajó rendkívül pozitív értéket jelent a gyermekek és felnőttek számára is, mert így részesei lehetnek a modern közkönyvtárak nyújtotta élményeknek és lehetőségeknek. Ugyanakkor fontos szerepet tölt be a könyvtári szolgáltatások kiváló kapcsolattartójaként is, és nemcsak a szigetcsoporton, hanem máshol is támogatja az olvasást.

Ugyanakkor sajnos még a könyv szerelmeseinek számító svédek esetében is bizonytalan a lebegő könyvtár jövője. A szolgáltatás vezetője elmondta, hogy ha a Regionális Könyvtár csökkenti a hajó finanszírozását, a bokbåten nem lesz többé.

Fotó: Bokbåten Epos/Facebook

Ez történt Finnországban is, a támogatások ellenére mégis csökkentették végül a 30 éven át működtetett könyvtári hajó finanszírozását, ami így meg is szűnt.

Remélhetőleg a svéd bokbåten továbbra is csodálatos összekötőként működik majd a múltbeli hagyományok és a jelenkor embere között, miközben a jövőre oktatja őket.

Reggelit is kérhetünk a franciaágyba a bentalvós könyvtárban
A könyvszerető vendégek egyetlen kötetet vihetnek magukkal az ágyba.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik