Mozaik

40 könyvesbolt működik az 1500 lakosú kisvárosban

Létezik egy mezőváros Wales-ben, amely igyekszik megmutatni: napjainkban is szükség van a könyvekre.

Wales-ben az angol határ mellett létezik egy kis mezőváros, Hay-on-Wye, a Wye folyó partján. A ,,Könyvek városának” is nevezik, hisz a városka 40 könyvesboltnak ad otthont, ahol többnyire használt könyveket árulnak.

Itt rendezik meg minden év május végén, június elején a Hay Irodalmi Fesztivált. A fesztivál a könyv szerelmeseinek szól. Ebben az időszakban a mintegy 1500 állandó lakosú település népessége akár félmillióra is megnő, és 80 000 írót, kiadót és irodalmi rajongót vonz a világ minden tájáról.

S hogy hogyan lett ez az apró mezőváros a könyvek otthona?

1961-ben Richard Booth megnyitotta első használt könyvesboltját Hayben, egy régi tűzoltóságban. Néhány erős férfit bérelt a városból, és Amerikába ment, ahol megszűnőben lévő könyvtárak könyveit vásárolta fel, és konténerekben Hay-on-Wye-re szállította őket. Így született meg a világ legnagyobb antikváriuma.

Idővel több könyvesbolt, antikvárium is lett a településen, akik mind-mind használt könyvekkel kereskedtek. A ’70-es évekre Hay a ,,Könyvek városa” lett. Vannak speciális boltok gyerekkönyveknek, ritkaságoknak, történelmi könyveknek, krimiknek – itt tényleg mindenki megtalálja azt, amit keres.

Galéria
Fotó: Flickr/paseo2

Hay számtalan könyvesboltja közül a legbájosabbak a becsületkasszás  „Őszinte Könyvesboltok”. Ezek a könyvesboltok, amelyek néha nem állnak másból, mint egy falon lévő polcból, általában eladó nélküliek. Az emberek egyszerűen kiválasztanak egy könyvet, és egy kis levélszekrénybe dobják a pénzt.

Fotó: Flickr/World of Oddy
Fotó: Flickr/paseo2
Fotó: Flickr/paseo2

Ilyen becsületkasszás könyvesbolt a város szívében álló 12. sz-ban épült kőkastély régi falához erősített szabadtéri könyvesbolt is. A könyvesbolt fából készült polcokból áll, ezek vannak a vár falához erősítve. A polcok telis-tele könyvekkel, s a polcok mellett a falon egy doboz, rajta egy nyílás és egy fehér kártya ,,Itt fizess” felirattal.

Fotó: Flickr/Christian Köberl
Fotó: Flickr/Christian Köberl

1988 óta a Hay-on-Wye  Irodalmi Fesztiválon számos író, költő megfordult már. David Simon, Stephen Fry, Salman Rushdie és Simon Singh mellett még  Bill Clinton is ellátogatott a Fesztiválra 2001-ben, és  az “elme Woodstockjának” nevezte.

A rendezvény mára 10 napossá nőtte ki magát, ahol külföldi vendégek, írók, költők, gondolkodók, tudósok, zenészek vesznek részt, s ahol számos program várja az érdeklődőket.

Fotó: Wikipedia/Humphrey Bolton

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

150 ezer könyv jut 280 lakosra egy norvég faluban
A lakosság 280 főre tehető, könyvből viszont 150 ezer darab van a településen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik