Életmód

150 ezer könyv jut 280 lakosra egy norvég faluban

Ha valaki szeretne néhány napot a világ zajától távol eltölteni, akkor ajánlott felkeresnie az elszigetelt norvég falut, amely hivatalosan is több könyvnek ad otthont, mint embernek, írja a Travel+Leisure.

Az ország nyugati részén található Mundal az introvertált könyvimádók legszebb álma. A lakossága mindössze 280 főre tehető, de több mint 150 ezer könyvet lehet itt elolvasni. A települést éppen emiatt a norvég könyvfalunak is nevezik.

A helyiségben szinte minden kávézóban, galériában és ajándékboltban van egy rejtett könyvesbolt is. Gyakorlatilag bármerre járunk, biztosan találunk néhány eladó művet a polcokon.

Flickr

A legtöbb könyvesboltban használt köteteket is árulnak, mert a helyiek úgy gondolják, hogy a régi könyveket is a lehető legjobban meg kell őrizni napjaink digitális korában.

Az olvasás szerelmeseinek érdemes odafigyelnie, hogy mikorra tervezik az utazást, a szabadtéri könyvesboltok ugyanis csak májustól júniusig tartanak nyitva. Ekkor rendezik egyébként a hagyományos napfordulós könyvvásárt is a településen.

A norvég könyvfalu egyébként 1995-ben kezdte el feltölteni a polcait könyvekkel. Azóta annyi mű került a kollekcióba, hogyha egy sorba raknák azokat, akkor négy kilométer hosszan terülnének el.

Káprázatos hotel lett a 17. században épült norvég farmból
Norvégia csodálatos tájképével nem nehéz azonosulni, ha a Nordigard Blessom farmra keveredik az ember. 

Kiemelt kép: Flickr

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik