Mozaik

Reggelit is kérhetünk a franciaágyba a bentalvós könyvtárban

A könyvszerető vendégek egyetlen kötetet vihetnek magukkal az ágyba.

Elbóbiskolni egy csendes, félhomályos könyvtár asztala mellett? Könnyen megeshet az emberrel, de villásreggelire ébredni a könyvekkel teli polcok között – erről még a legvérmesebb könyvrajongók sem igen álmodhatnak.

Ahol olvasni élmény! Megmutatják legszebb dekorációjukat a hazai könyvtárak
Könyvtárak, ahová érdemes betérni, ma, holnap, és azután.

Egy walesi palota könyvtárában ottalvós szobát rendeztek be a vendégek számára, ezzel a Gladstone Könyvtár lett Nagy-Britannia egyetlen bentlakó könyvtára, írta a fidelio.hu.

A 32 ezer kötetes hotel-könyvtár William Ewart Gladstone házi gyűjteménye, aki korábban négyszer volt Anglia miniszterelnöke. Az egykori vezető politikus végakarata volt, hogy halála után közkinccsé tegyék a tekintélyes gyűjteményt.

Anglia korábbi első embere nyolcvanévesen határozta el szülőföldjén a különös könyvtár megalapítását, mellyel fő célja – amellett, hogy helyben szerette volna megőrizni a páratlan gyűjteményt – az volt, hogy népszerűsítse az olvasást a kevésbé jómódú polgárok körében.

A walesi falu Gladstone Könyvtárban 26 szobából válogathatnak az álmos könyvmolyok, este tízig az olvasótermekben, tíz után a hálószobájukban hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek. A könyvszerető vendégek egyetlen kötetet vihetnek magukkal az ágyba.

A politikus házi könyvtára húszezer kötetét saját kezűleg szállította át lánya segítségével az új helyre. A William Ewart Gladstone halála után közadakozásból emelt, ottalvós könyvtárban egy éjszakáért a vendégeknek 69-131 font közötti összeget kell fizetniük.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

100 éves fa törzsében működik a világ legkisebb könyvtára
A jelszó: vigyél el egy könyvet, és tegyél a helyére egy másikat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik