Mozaik

Ellepték a Kiskunságot a rózsaszín seregélyek

wikimedia commons
wikimedia commons
Ahogy jöttek, úgy mennek is - vonulnak tovább költőhelyeikre.

Nagy számban láthatók most hazánkban a vonuló pásztormadarak., melyek csapatait a Kiskunságban Tiszaalpáron, Bugacpusztaházán, Apajon és Bába-széken figyelték meg az elmúlt napokban, de szinte az egész Alföldön jelen vannak, írta a Kiskunsági Nemzeti Park.

Kapcsolódó
Ilyen seregélyből alig 100 él szabadon az egész világon
És csak egy helyen található, ahol őshonos.

A seregélyek rokonságába tartozó, de azoknál színesebb pásztormadarak kisebb-nagyobb csapatai május vége felé jelennek meg nálunk, és június elején rendszerint el is tűnnek.

Vannak évek, amikor inváziószerűen lepik el Közép-Európát, és az is előfordul, hogy évekig nem jelennek meg. Idén tömegesnek mondható a jelenlétük.

Időnként még fészkelnek is nálunk, legutóbb 1994-95-ben a Hortobágyon volt erre példa. Költőterületük Kelet-Európa és Ázsia mérsékelt övi sztyeppéi és félsivatagos területei. A telet Dél-Ázsiában, a Közel-Keleten vagy Észak-Afrika partvonalán töltik, tavaszi hazatérésük során érintik Közép-Európát.

Nevüket arról kapták, hogy a legelő nyájakat, csordákat előszeretettel követik, és a környezetükben található rovarokat szedegetik. Kedvelik a sáskákat és más egyenesszárnyúakat, de szívesen táplálkoznak a gyümölcsösökben is.

Népies neve rózsaseregély, mivel rendszerint seregélycsapatokba vegyülve láthatók, tollazata pedig rózsaszín és fekete.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik