Mozaik

Lenyűgöző természetfilm a magyar vadvizek világáról

horváth zsolt
horváth zsolt
Június 3-ikától látható országszerte a mozikban.

Június 3-tól, a WWF Magyarország ajánlásával érkezik országszerte a mozikba a Vad víz – Aqua Hungarica című új magyar természetfilm, amely hazánk legkülönlegesebb vízi és vízközeli életközösségeit mutatja be rendkívül látványos képsorokkal.

Kapcsolódó
Gyönyörű természetfilm készült a darvak titkairól
A teljes filmet a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában lehet megtekinteni.

Magyarország a vizek országa

A Kárpátok lábánál összecsapó természeti erők mellett maga az idő alakította vízrajzát. Az itt kialakult élővilág mindennapos harcot vív az elemekkel, és az emberi tevékenységgel.

Hazánkban, ahol a folyók vadul törtek utat maguknak, patakok zúdultak a mesebeli erdőkre, hévízi források és változékony lápok tarkítják a környezetet, élővilág változatosabb, mint bárhol máshol Európában. Ez a film Magyarország vadvizeinek története…

A kis-balatoni vadon gazdag mocsárvilágától az Aggteleki Nemzeti Park párás, érintetlen erdőségein át a Hévízi-tó víz alatti dzsungeléig számos hazai táj mutatja meg eddig ismeretlen arcát a filmben.

Kapcsolódó
Ártéri házban találta meg boldogságát a Gemenci Hajós és családja
A pesti összkomfortot cserélték fel a természet közelségére.

A közelről apró sárkánynak tűnő foltos szalamandrák, a nádi farkasnak is nevezett aranysakálok, a rejtőzködő vidrák és „sétáló” harcsák világa mellett olyan speciális élőhelyek is megelevenednek a vásznon, mint a szélvédett öblök burjánzó madárvilága, vagy a lassan csordogáló hegyi patakok különleges mikrovilága.

Fény derül arra is, hogy milyen változásokkal kell ma szembenézniük az itt élő állatoknak a túléléshez, mekkora veszélyt jelentenek a betolakodó fajok az őshonos élővilágra, és hogyan nézhetett ki a Kárpát-medence több millió évvel ezelőtt.

A stáb 9 hónapon át, 27 helyszínen forgatott a filmhez, számos speciális technikát – köztük fényérzékeny éjszakai kamerákat, lassított és gyorsított, úgynevezett timelapse felvételeket, makro- és légifelvételeket – alkalmazva, ami a különböző fajok megfigyelésének egy merőben más dimenzióját tette lehetővé.

A film készítésében tudományos konzulensként meghívott szakértők is részt vettek, többek között a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai.

A film a hazai filmszínházakba június 3-tól érkezik meg a Pannonia Entertainment forgalmazásában. Budapesten a Corvin és Pólus Moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a csepeli Kultik Moziban vetítik, emellett országszerte számos további helyszínen, többek között Szegeden, Pécsett, Szolnokon, Kaposváron, Sopronban, Miskolcon, Salgótarjánban, Tapolcán is műsoron lesz.

Kapcsolódó
Lenyűgözően szép természetfilm készült Európa Amazonasáról
A majdnem egymillió hektárnyi  természetvédelmi terület értékes területet kapcsol össze Európa egyik legfontosabb folyómenti ökofolyosójává.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik