Palcsek István Szilárd/kmnpi
Mozaik

Korán kivirágoztak az első sziki őszirózsák

Az első virágok egy olyan élőhelyen jelentek meg, amelyet tavaly augusztus óta víz borított.

Sokfelé még a pipacs és a szarkaláb hirdeti a nyarat, azonban a Körös-Maros Nemzeti Park kardoskúti Fehér-tó részterületén már az első, szokatlanul korán kinyílt sziki őszirózsák is díszítik a tájat, írja weboldalán a nemzeti park.

Kapcsolódó
Ez a vadvirág csak két dombon található az országban
A hármaslevelű fogasír igazi növényritkaság hazánkban, és most nyílik.

A sziki őszirózsa a változó mértékű, időszakos vízborítású szikes tavak és szikes gyepek növénye. Elviseli az időnkénti kiszáradást és azt is, ha teljesen víz borítja az élőhelyét.

A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül legnagyobb tömegben a kardoskúti Fehér-tó keleti medrének nádas társulásaiban és a környező gyepeken fordul elő. Kisebb mennyiségben megtalálható a Kígyósi-pusztán, Hódmezővásárhely környékén és a Csanádi pusztákon is.

Palcsek István Szilárd/kmnpi

Virágzása általában júliusban kezdődik, de csak augusztusban, illetve szeptember elején jelenik meg tömegesen, ezért fontos őszi méhlegelő is.

Előfordul azonban, hogy már a nyár elején találunk virágzó példányokat. Így van ez most Kardoskúton is, ahol az első virágok egy olyan élőhelyen – szikes gyepterületen – jelentek meg, amelyet tavaly augusztus óta víz borított.  Ezen a most kiszáradó félben lévő aljzaton bukkanta rá az első lilás-rózsaszínes sziki őszirózsákra.

Kapcsolódó
Nyolcezer tő védett virágot találtak a Kiskunságban
A védett réti őszirózsát eddig még nem írták le a területről, most azonban egyszerre több ezres állományt találtak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!