Mozaik

Három lámaféle is született a szegedi vadasparkban

Zooszeged
Zooszeged
Nem először születnek csikók, de az ritka, hogy szinte egyszerre szülessen három családban is utód: egy-egy vikunya, guanakó és alpaka.

A Szegedi Vadaspark gyűjteményének egyik különlegessége, hogy mind a négy dél-amerikai tevefélét bemutatja, a két vad forma, a vikunya és a guanakó mellett a belőlük háziasított alpakát és lámát is – írta meg a Zooszeged.

A látogatók a most született három kiscsikó mindegyikét megtekinthetik a kifutójukban, hiszen anyjuk gondosan neveli őket, nem volt szükség gondozói beavatkozásra.

Zooszeged

Talán kevésbé közismert, hogy a tevefélék Észak-Amerikában fejlődtek ki, onnan terjedtek el az Óvilágban és Dél-Amerikában – pont az eredeti elterjedési területükön nem maradtak fenn ma is élő fajai. Valamennyi teveféle közös jellemzője, hogy rendkívül jól tűrik a szárazságot, hosszú ideig képesek víz nélkül is ellenni, a legsilányabb takarmányon is elélnek, és kiváló minőségű szőrüknek köszönhetően a szélsőséges hideget és meleget egyaránt jól viselik. Sőt, az állatvilág legértékesebb szőrével a vikunyák rendelkeznek, ami majdnem kipusztításukhoz vezetett. Ma már az aktív védelemnek köszönhetően biztosított a fennmaradásuk.

Zooszeged

A belőle háziasított alpakák szőre is kiváló minőségű, és egyre elterjedtebb háziállat Európában is. Az előző kettőhöz képest nagyobb termetű guanakó a láma őse.

Szegeden a guanakók nagy marákkal és nandukkal társbérletben laknak, a csikó így mara kölykökkel is ismerkedhet, amelyek szép számmal születettek idén nyáron is.

Zooszeged

A három lámaféle csikó megtekintésére így érdemes nekivágni a dél-amerikai körútnak is a Szegedi Vadasparkban, amely kifejezetten vadon-közeli élményt nyújt.

Kapcsolódó
Utoljára több mint 10 éve született ilyen cuki csikó Szegeden
Egy dél-amerikai teveféle született Szegeden. A vadászatuk és élőhelyeik elvesztése miatt számuk rohamosan csökken.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik