Mozaik

Megszédült pontyokat vittek vissza a Balatonba

pixabay
pixabay
A Balatonba torkolló Endrédi-patakban találtak "pipázó" halakat.

Több bejelentés is érkezett a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-hez, valamint az illetékes hatósághoz, melyek szerint a Siófok-Balatonszéplak területén a Balatonba torkolló Endrédi-patakban reggelente “pipáló” pontyokat láttak az ott lakók, írta weboldalán a társaság.

Kapcsolódó
Megműtöttek egy 20 kilós pontyot Siófokon
A halat azért kellett operálni, mert kíméletlenül bántak vele.

Többszöri helyszíni szemle után arra jutottunk, hogy valószínűleg a tavaszi ívási időszakban a Balatonból felúszó pontyok rekedhettek meg a néhány száz méter hosszú élőhelyen, ahol a nyári hőségek idején hajnali oxigénhiány alakulhatott ki

– közölték.

A halak közül néhány megszédült példányt a helyi lakók fogtak ki és menekítettek vissza a Balatonba. Bár a patakban a szemmel látható halmennyiség nem mutatkozott jelentősnek, felkérték Dr. Ferincz Árpád és Dr. Staszny Ádám halászati szakértőket az élőhely halállományának felmérésére, valamint az esetlegesen szükséges halmentésre.

A kifogott őshonos halak azonosítás után visszakerültek az Endrédi-patakba, kivéve a nagytestű pontyokat, akiket a Balatonba engedtek szabadon.

A megfogott idegenhonos, inváziós fajok eltávolításra kerültek a víztestből, melyek későbbi sorsáról a társaság gondoskodott.

Kapcsolódó
Olivér és a balatoni krokodil
Újabb méretes ragadozót akasztottak meg a magyar tengeren.
Olvasói sztorik