Mozaik

Miskolcon él az ország egyetlen sivatagi hiúza

wikimedia commons/loury cédric
wikimedia commons/loury cédric
Durrell egyelőre magányosan él, de szeretnének neki hamarosan párt találni.

Az állatkerteket szeretők körében a Durrell név igen jól cseng, ráadásul a Miskolci Állatkertet ismerők tudhatják, hogy a világon elsőként nálnk került leleplezésre az ismert zoológus és író, Gerald Durrell szobra. A most érkezett Durrell azonban természetesen nem ő, hanem egy sivatagi hiúz, aki az idei évben átadott Száhel bemutató legújabb lakója, írta közleményében a Miskolci Állatkert.

Kapcsolódó
Megtörtént a lehetetlen: hiúzcsalád sétált át az úton egy autós előtt
Alighanem ő a világ egyik legszerencsésebb embere.

A „Miskolci Állatkert és Kultúrpark ökoturisztikai fejlesztése” nevet viselő projekt részeként elkészült új bemutató, amely a Száhel nevet kapta, Afrika száraz, sivatagi és félsivatagi élőhelyének lakóit mutatja be a látogatók számára.

A kétéves karakál Csehországból érkezett

A cél felhívni a figyelmet a globális klímaváltozás eredményeképpen a Száhel-övezetet, az ott élő fajokat sújtó elsivatagosodás hatásaira. A bemutató lakói közül a legjobban várt állatok az oroszlánok voltak, akik elsőként költöztek be új otthonukba. Őket harlekinfürjek és rózsásfejű törpepapagájok követték, a sort pedig most egy sivatagi hiúz, más néven karakál (Caracal caracal) folytatta.

A kétéves hím karakál Csehországból, a Dvúr Králové-i állatkertből érkezett Miskolcra. A Durrell nevet viselő állat az első hetekben még az új otthonával és új gondozóival ismerkedett, azonban egyre bátrabb, így már a látogatók is megtekinthetik őt az új bemutatóhely kifutójában.

Durrell egyelőre magányosan él, de szeretnének neki hamarosan párt találni.

A sivatagi hiúz valójában nem közeli rokonai a Magyarországon is őshonos hiúznak, a megtévesztő magyar nevét a fülén lévő fülpamacsa révén kapta.

Élőhelye feldarabolódott a világban

Gyakran nevezik karakálnak is, amely pedig török eredetű szó, jelentése pedig „fekete fülű”. A sivatagi hiúz teste ugyanis egyöntetű homokszínű, füle hátoldalán viszont a szőrzete fekete.

A félsivatagok, száraz szavannák lakója, korábban széles körben elterjedt volt Dél-Afrikától Közép-Ázsiáig, mára azonban élőhelye feldarabolódott, így egyre kisebb területekre szorul vissza.

A Miskolci Állatkert látogatói a 2000-es évek elején néhány éven át már találkozhattak sivatagi hiúzzal, az újonnan érkezett állat azonban több, mint egy évtized után képviseli faját Miskolcon, ráadásul Magyarország állatkertjeiben jelenleg ő az egyetlen sivatagi hiúz.

Kapcsolódó
Dömösön talált pótmamára két afrikai hiúzkölyök
Felnőtt korukban helyből akár négy méter magasra is felugornak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik