Mozaik

Életükkel játszanak a nagy hajók közelébe merészkedők a Balatonban

facebook/balatoni hajózási zrt.
facebook/balatoni hajózási zrt.
Úgy tűnik, hogy néhány ember nem rendelkezik egészséges élni akarással.

Kajakozók, matracozók, SUP-osok keresztezik rendszeresen a nagyhajók útvonalát a Balatonban, írta a likebalaton.hu.

Kapcsolódó
Kék Hullám: ez a legjobb balatoni strand 2021-ben
43 balatoni strand kapott Kék hullám zászló minősítést.

Nemrégiben két méterre a móló fejétől úszott el egy ember Keszthelyen, miközben az 57 személyes, 50 tonnás Hableány nosztalgiahajó épp befelé hajózott a kikötőbe. Korábban egy hölgyet kellett figyelmeztetni a vízimentőknek, hogy rossz helyen van, ott fog elfordulni a hajó.

Az 50-140 tonnás hajókon nincs fék, és manőverezni sem lehet olyan könnyen, mint azt gondolnánk. A szabálytalankodók nem is sejtik, hogy életük ilyenkor kevésen múlik.

A hajóval nem lehet fékezni. Úgy állunk meg vele, hogy a hajócsavart elkezdjük visszafelé forgatni, és így hátrálunk. Nagyon nehéz bármit is kikerülni. Ha valakit csak megütne a Hableány 50 tonnája, az már biztosan nem tudna kijönni a vízből

– nyilatkozta a portálnak Gelencsér Balázs, a Hableány hajóparancsnoka.

A hajóskapitányok között napi beszédtéma, hogy ki látott valami őrültet a kikötő környékén, vagy mikor kértek segítséget a vízirendészet munkatársaitól.

Én mindenkinek azt szoktam tanácsolni, hogy a strandon belül élvezze a vizet, és tartsa be az alapvető szabályokat. A strand határán túl mások az áramlások. Sokan nem mérik fel reálisan a vízbiztonságukat. Aki uszodában tanult meg úszni, annak ott volt a medence fala, hogy megkapaszkodjon, de a Balatonban nincsen fal

– említette a hajóskapitány.

Kapcsolódó
Letiltatták a hajnali harangozást a nyaralók egy balatoni faluban
A kakaskukorékolás is zavarja őket, de azt nem tudják megtiltani.
Olvasói sztorik