Mozaik

Alig lehet közlekedni, buszokra ültetnék a siófoki nyaralókat

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Siófok közúti forgalma a nyári hónapokban és a frekventált időzónákban nagyvárosi forgalommal vetekszik, ezért átfogó stratégiára van szükség a város közlekedésének megújításához, hangzott el az új helyi civil platform, a SióKör összejövetelén.

A sonline.hu beszámolója szerint szakértői szemmel a várost közlekedési szempontból túlkereslet jellemzi, ami megfojtja a települést. 

Ekés András, a fenntartható közlekedés mellett elkötelezett Mobilissimus Kft. ügyvezetője arról számolt be, a buszos tömegközlekedés újratervezése kis lépésnek hat, a naponta megélt közlekedési anomáliákra csekély hatást gyakorolhat mindaddig, amíg nem következnek be átfogó változtatások. Hozzátette, ezen a téren Siófok évtizedes, megoldatlan problémákat görget maga előtt.

Mint sorolta, nincsenek a városközponttól távolabb eső nagy parkolók, ahonnan a Balatonhoz érkezők autó nélkül juthatnának le a parti területekre, nincsenek transzferbuszok, amik alternatívát jelentenének az autós közlekedésre és egyelőre az egyes tömegközlekedési eszközök összhangja sincs kialakítva.

Siófokon részben azért nem lehet közlekedni, mert a meglévő gépkocsipark és az a többlet, amit a nagy számban és folyamatosan forgalomba kerülő autók tesznek ki, sokkal több, mint amit a város közúthálózata el tud viselni. Ezért is fontos, hogy miként pozicionáljuk a helyi autóbuszos közlekedést és abban milyen szolgáltatást nyújtunk

– fogalmazott a szakértő.

Hozzátette, ha ez egy vonzó, komfortos szolgáltatás, amiről az utas tudja, hogy megbízható menetrenddel közlekedik, és ennek köszönhetően egy forgalmas nyári napon nem kell autóba ülnie és parkolóhelyet keresnie a parton, akkor szívesen választja a tömegközlekedést az autózás helyett.

A találkozó résztvevői szerint a mentrendi újítás mit sem ér, ha az utazók vagy a turisták, akik használnák a helyi járatos buszokat, nem tudnak arról, hogy azok mikor és merre közlekednek.

A SióKör tagjai azt javasolták: dömpingszerű információ-áramoltatással el kell érni, hogy a vendégek zöme legalább a nyaralás alatt tömegközlekedjen, mert gyorsabb, kényelmesebb és csökkenti a városi autós forgalom nyomását.

Mintaváros lehetne Siófok, amelyik irányított parkolás menedzsmenttel és forgalomszabályozással megpróbálja ésszerűen rendbe tenni azt a terhelést, ami ma a város közlekedésére nehezedik

– mondta Ekés András.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik