Virágzó vidékünk

Megdöbbent a miniszter a balatoni harangszó megszüntetésén

A tárcavezető törvényjavaslat alkotását kezdeményezi a vidéki élet hagyományainak védelme érdekében.

Társadalmi párbeszédet kezdeményez Nagy István agrárminiszter a vidéki értékek és hagyományok megőrzése érdekében – jelentette be közösségi oldalán a tárcavezető.

Mint korábban megírtuk, a nyaralók kérésére a nyár végéig megszüntették a hajnali harangozást Balatonberényben.

Kapcsolódó
Letiltatták a hajnali harangozást a nyaralók egy balatoni faluban
A kakaskukorékolás is zavarja őket, de azt nem tudják megtiltani.

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a természethez való közelség, a kis közösségek és a mindennapokat átszövő hagyományok mind-mind a vidéki élet csodálatos sajátosságai, írta közleményében az Agrárminisztérium Sajtóirodája.

Nagy Istvánt megdöbbentette, hogy a nyaralók panaszai miatt megszüntették Balatonberényben a reggeli harangozást, mert többeket zavart a korai ébresztés.

Emellett pedig a település vezetésének a kakaskukorékolással kapcsolatban is van egy ügye. Mivel a jelenség nem egyedi, a tárcavezető társadalmi párbeszédet majd pedig törvényjavaslat alkotását kezdeményezi a vidéki élet hagyományainak védelme érdekében.

A vidéki életforma szerves részei a jelen lévő hangok és illatok.

Ezek nem lehetnek zavaróak egy oda érkezőnek vagy újonnan beköltözőnek. A földművelésnek és az állattenyésztésnek megvannak a több évszázados sajátosságai. A vidéki élet hagyományai pedig fontos örökségeink

– hangsúlyozta a tárcavezető.

Nagy István arra emlékeztetett, hogy korábban Franciaországban a vidékre költöző városlakók fejtették ki elégedetlenségüket az olyan zajokkal kapcsolatban, mint a kukorékolás, a birkabégetés, vagy a tehenek kolompolása.

A zavaró tényezők listájára a takarmány és trágyaszag is felkerült.

A tárcavezető hozzátette, ennek az abszurditásnak, sikerült megálljt parancsolni. A francia nemzetgyűlés ugyanis már elfogadott egy törvényt azokról a hangokról és szagokról, amelyek a vidéki élet szerves részei.

Kapcsolódó
Franciaország védelem alá helyezte a tücsökciripelést és a kakaskukorékolást
A vidéki élethez el kell fogadni néhány kellemetlenséget is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik