Mozaik

Elhagyatott Csipkerózsika-kastély a tanyavilág egykori vasútállomása

Pap Ádám
Pap Ádám
Az Orosházi tanyák állomás épületegyüttese akár műemléki vagy helyi építészeti védelmet is érdemelne, de egyelőre bizonytalan a sorsa.

Magyarországon a 19. század végén és a 20. század elején számos vasútvonalat építettek és újítottak fel régieket. Ebben az időszakban épültek azok az indóházak, fogadóépületek is, melyekben a kor uralkodó építészeti stílusai, a historizmus, romantika, eklektika köszönnek vissza.

Pap Ádám

A 100-150 éves építészeti örökség mindenképp megőrzésre érdemes és láthatunk rá példákat, hogy milyen szépen fel lehet újítani egy-egy vasúti épületet. Mutatunk is néhány példát az Építészfórum oldaláról.

Nagykáta

Kállay Gábor

Tápiószele

Kállay Gábor

Tápiószecső

Kállay Gábor

Sajnos azonban sok, megóvásra érdemes épület lesz az enyészeté. Most egy ilyen épületegyüttes utolsó óráit kapta lencsevégre egy építész és kongatta meg a vészharangot, hátha még nem késő.

Pap Ádám

Az orosházi tanyavilág Csipkerózsika-kastélya az Orosházi tanyák vasútállomás épületegyüttese a Szeged-Békéscsaba vonalon. A felvételi épület, szolgálati lakás, az illemhely és az őrházak, valamint azok kiegészítő építményei mind egységes, kései historizáló stílusban épültek a XX. század elején

– írta bejegyzésében Pap Ádám építész, aki hozzátette, hogy évtizedek óta elmaradt a felújítás, állagmegóvás, így a mai napig eredeti formájukat őrzik, igaz elhagyottan, leromlott állapotban.

Pap Ádám

Az építész kiemelte, hogy ez az épületegyüttes is egy hajdanvolt igen magas színvonalú vasúti építészeti kultúra szomorú emléke és egyes hírek szerint a MÁV a bontásukat tervezi.

Megkérdeztük a MÁV-ot, hogy mi a tervük az épületekkel?

Jelenleg a Szeged-Békéscsaba vasútvonal szűkkeresztmetszet kiváltási projekt engedélyezési tervezési fázisa zajlik. Ennek keretében megtörténik Orosházi tanyák megállóhely felvételi épületegyüttesének funkcióvizsgálata, illetve műemléki jelleg vizsgálata is. A funkcióvizsgálat ismeretében, a későbbiekben születik döntés az épületegyüttes további sorsáról

– írta válaszában a MÁV.

Pap Ádám

Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy az a bizonyos szűkkeresztmetszet kiváltás lényegében a vasútvonal korszerűsítését jelenti.

Mi pedig most a reményünket fejezzük ki, hogy ebben a projektben az Orosházi tanyák állomásának épületegyüttese műemléki vagy helyi építészeti védelmet kap és a felújítására is marad elég forrás…

Kapcsolódó
Új ruhába öltözött az ország egyik legszebb vasútállomása
A felújított műemlék épület a közeli Horthy-kastélynak köszönheti különleges díszítettségét és építészeti stílusát.
Olvasói sztorik