Mozaik

Mexikó is betiltja a kozmetikumok állatokon való tesztelését

A világ 41. országa is az állatok védelmére szavazott! Van remény.

Szeptember elején a mexikói szenátus egyhangúlag jóváhagyta azt a szövetségi törvényjavaslatot, amely megtiltja a kozmetikumok állatokon való kísérleti tesztjeit.  A döntés értelmében Mexikó Észak-Amerika első és a világ 41. országa lett, ahol megtiltják az állatokon végzett mindennemű kozmetikai kísérletet.

A szavazásban részt vevő 103 szenátor közül mindenki a törvényjavaslat mellett szavazott.

A jogszabályok változtatását befolyásolta a Humane Society International stop-motion animációs filmje, a „ Save Ralph ”.  A kozmetikai ipar tesztelésén átesett nyúl történetét több mint 150 millióan látták a közösségi médiában és több mint 730 millió címkét a TikTokon. Több mint 1,3 millió embert ösztönzött arra, hogy aláírja a petíciót a mexikói jogszabályok elfogadására.

youtube

A szépség nem lehet kegyetlenség, és ezért mi, szenátorok megmentjük az állatokat, és olyan törvényeket adunk ki, amelyek határozottan tiltják az állatok felhasználását a szépség-, kozmetológiai vagy bármilyen típusú kísérletekben.

A tesztelés elleni mexikói jogszabályokat a szépségápolási üzletág cégei, köztük az Avon, a L’Oréal, a Lush, a P&G és az Unilever támogatták.

Nagy örömünkre szolgál, hogy Mexikó történelmet írt, az első nemzet Észak -Amerikában, ahol befejezték a kozmetikai állatkísérleteket

– mondta Antón Aguilar, a Humane Society International/Mexikó ügyvezető igazgatója.

Az új törvény értelmében a kozmetikai kutatások nem tartalmazhatnak állatokon végzett kísérleteket, amelyek egyedi kozmetikai összetevőket vagy kész kozmetikai termékeket tartalmaznak. Tiltja a kozmetikumok gyártását, forgalmazását és importját is, fha végső összetételüket vagy egyes összetevőiket a világ más részein állatokon tesztelték.

Jó az irány, bizakodhatunk

Szinte leírni is félelmetes, hogy a világ országainak nagy százalékában a mai napig megengedett állatokon tesztelni a kozmetikumokat, gyógyszereket, tisztítószereket és a különböző vegyi anyagokat.

E megdöbbentő adat is arra sarkallja az Európai Unió szakembereit, hogy egyre elszántabban lépjenek fel az állatkísérletekkel szemben: a legújabb célkitűzésük az, hogy elérjék a világszerte érvényben lévő tilalmat 2023-ig. Az EU-s országokban az állatkísérleteket már régen, 2013 márciusában betiltották, ami azt jelenti, hogy nem kerülhet a boltok polcaira olyan szépségápolási termék, amit állatokon teszteltek, de még olyan összetevőt sem tartalmazhat, amit állatkísérletekkel fejlesztettek tökéletesre – olvasható a schusslerkozmetikum oldalán..

Mi történik az állatkísérletek során?

Hogy kiderüljön az egyes alapanyagokról vagy termékekről, hogy miként hatnak a szervezetre, legtöbbször egereken, patkányokon és nyulakon végeznek kegyetlen kísérleteket, de sokszor majmokon és kutyákon is.

Amikor arra kíváncsiak, hogy milyen hatást vált ki egy adott készítmény ismételt használata, a rágcsálóknak a szóban forgó összetevőket meg kell enniük, be kell lélegezniük, de az sem ritka, hogy közvetlenül a bőrükre kenik vagy fújják  (miután leborotválták a szőrüket). Ha letelik a kísérlet tervezett ideje, az állatokat elpusztítják.

Bizonyos márkák nem csak hazánkban vagy az Európai Unión belül kínálják a termékeiket, hanem azokban az országokban is, ahol megengedett, sőt elvárt az állatokon való tesztelés, így ezek vásárlásával közvetve hozzájárulunk az állatkísérletek fennmaradásához! Emiatt érdemes utánaolvasni, hogy mely márkák végeznek továbbra is állatkísérleteket – sajnos legálisan, ám az elveinkkel ütközően.

Kapcsolódó
Kezdődik a kutyatartók ingyenes képzése
Decemberig minden kurzusra betelt a létszám.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik