Mozaik

Ezernél több kutyát mentettek meg 20 év alatt a családi menhelyen

Vucjak Shelter/Facebook
Vucjak Shelter/Facebook
Anya és fia együtt kezdték, a fiatalember édesanyja örökségét viszi tovább.

A világ nem tökéletes. Bár mindenki szeretetet és törődést érdemelne, nem mindenki kapja meg ezeket a dolgokat.  Bármit is teszünk, ezen nem tudunk teljesen változtatni, de vannak, akik legalább megpróbálják. Ezek közé tartozik anya és fia is, akik életük céljává tették, hogy jobbá tegyék a világot.

Kapcsolódó
10 éve mentenek kidobott kutyákat és macskákat a nógrádi állatvédők
Minden nap küzdenek az elhagyott, kidobott állatok életéért a salgótarjáni állatvédő egyesület tagjai.

Bár a jó cselekedeteket, mint sokan tudjuk, nehéz számszerűsíteni, a szerbiai Svetlanának és Degannek nem okoz gondot a saját számolásuk: több mint 20 éve vezetnek menedékházat, és ez alatt az idő alatt több mint ezer kutyát mentettek meg, és legalább száz kutya él most is menhelyükön, írja a Bored Panda.

Vucjak Shelter/Facebook

Dejan és Svetlana kicsiben kezdtek jótékonykodni. Kezdetben csak etették a kóbor kutyákat a falujukban,  Cumicban, Szerbiában. A helyiek nagyra értékelték az anya-fia páros kedves cselekedeteit, és egyre nagyobb hírverést csináltak nekik, amiből következett, hogy 1997-ben létrehozták a Vucjak menedéket.

Édesanyám 1997 -ben kezdte mindezt. Nem volt tervben, nem volt konkrét ok. Találtunk egy kiskutyát a liftben, és hazavittük, így kezdődött. Csak segíteni akart egy kutyának, akinek szüksége volt segítségre. Édesanyám erős személyiség volt

– mesélt az édesanyjáról és a kezdetekről Dejan, aki gondolatban ma is mindent elmesél neki.

Vucjak Shelter/Facebook

Teltek az évek, és Svetlana sajnos elhunyt. Dejan azonban úgy döntött, hogy nem adja fel közös örökségüket, és egyedül dolgozik a menedékház vezetésén. Ez nem volt olyan egyszerű, mint korábban. Nemcsak azért, mert egyedül dolgozott, hanem azért is, mert menhelye egyre több állatot fogadott be.

Emellett farkasokat is istápol egy közeli területen, akik az orvvadászok miatt állandó veszélyben vannak. Területet vásárolt, ahová amikor csak teheti, friss húst visz a farkasoknak és védelmezi őket.

Vucjak Shelter/Facebook

Dejannak nincs könnyű dolga. Rengeteg a munka a több száz állat körül és sok a költség. Ennek ellenére reménykedik abban, hogy a közeljövőben téli menedékházakat és több kutyaházat építhet.

Nem tudom, hány kutyát mentettünk meg és hány kutyánk volt az elmúlt 20 évben, de jelenleg körülbelül 100 kutyáról gondoskodok. A gondozásuk természetesen nem problémamentes. Jelenleg küzdünk, és megpróbáljuk felkészíteni a kutyákat a télre. A kóbor kutyák helyzete Szerbiában nem jó. Az emberek minden nap elhagyják a kutyáikat. Naponta több hívást is kapok olyanoktól, akik megszabadulnának a kutyájuktól

– mondta el Dejan.

Szerencsére sokan támogatják, így remélhetőleg sikerül megvalósítani a terveit, és tovább viheti édesanyja örökségét.

Vucjak Shelter/Facebook
Kapcsolódó
Vak és süket öreg állatoknak ad menedéket a szombathelyi lány
Nem mindenkit kényeztetett el jó gazdival a sors, pedig minden háziállat megérdemli azt, hogy szeressék.
Olvasói sztorik