Kertünk-Portánk

Szabad a gazdi, fogadj örökbe egy kutyát

Minden kutya egyéniség, örökbefogadás előtt meg kell ismerni a viselkedését, az életkörülményeit.

Kutyák örökbefogadását segítő kiadványt jelentetett meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Fogadj örökbe! címmel.

A Szabad a gazdi elnevezésű kampány oldaláról ingyenesen letölthető, állatmenhelyek és gyepmesteri telepek által nyomtatott formában is igényelhető útmutató tartalmaz minden olyan információt, amely az örökbefogadók felkészüléséhez, felelős állattartóvá válásához szükséges.

3 millió gazdás kutya él Magyarországon
Kutyatartásban az élen járunk, de a megfelelő gondoskodást még tanulnunk kell.

A kiadvány azoknak szól, akiknek még sohasem volt kutyájuk, de szeretnének örökbe fogadni egyet. A döntés előtt át kell ugyanis gondolniuk, mire vállalkoznak, mert ha szem előtt tartják az állat érdekeit is, az örökbefogadás az eb egész életére szól. Az útmutatóból megtudható, milyen szempontok szerint választhatunk “ideális négylábú társat” magunk mellé, melyek a kutya örökbefogadásának jogi feltételei, mekkorák a tartási költségek és hogyan lehet megkönnyíteni az összeszoktatást.

A Szabad a gazdi nevű programban korábban megjelent a Kutyakötelesség című kötet, mely a kutyatartáshoz kapcsolódó jogszabályokkal foglalkozott, a Harmóniában együtt című pedig óvodásokhoz és iskolásokhoz szólt.

Az elmúlt években nőtt az állatvédelemre fordítható forrás: a pénzből ebrendészeti telepek, kutyamenhelyek korszerűsítése valósulhat meg és több, az állatvédelmet szolgáló intézkedés is történt. Ilyen volt a kutyák kötelező chipezése, a jelölést, nyilvántartást segítő ebadatbázis létrehozása is. Ennek köszönhetően csökkent az állatmenhelyekre bevitt kóborkutyák száma, s 80 százalékra emelkedett az állatmenhelyekről örökbefogadott kutyák aránya.

Magyarországon nő az örökbefogadásai kedv, ezért a Szabad a gazdi nevű program keretében készült kiadványok nagyon fontosak az állatotthonok, -menhelyek számára. Azt szeretnék, ha az emberek ne csak megsajnálják ezeket a kutyákat, hanem felelősségteljesen örökbe is fogadnák  azokat, de  minden kutya egyéniség, örökbefogadás előtt meg kell ismerni a viselkedését, az életkörülményeit, írta az MTI.

Megfejtették a kutyák boldogságának a titkát
Meglepő eredményre jutottak a kutatók.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik