Giuseppe CACACE / AFP
Mozaik

Elkészült a világ legnagyobb óriáskereke

Dubaj az a város, amiről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, hiszen tele van a világ legnagyobb és legmagasabb dolgaival, ez a rekordlista pedig most még egy elemmel tovább bővül, írja a CNN.

A lap cikke szerint az Ain Dubai óriáskereket több mint hat éve kezdték el építeni és október 21-én végre megnyithat a nagyközönség előtt.

GIUSEPPE CACACE / AFP

Ezzel egy bődületes világrekordot is felállít az Egyesült Arab Emírségek: a 250 méteres óriáskerék 82 méterrel magasabb a korábbi csúcstartónál, ami az amerikai Las Vegasban található. Csak összehasonlításként: az attrakció közel kétszer akkora, mint a London Eye.

KARIM SAHIB / AFP

Eredetileg 2020 októberében akarták átadni az óriáskereket, de a járványra hivatkozva ezt elhalasztották.

Az építéséhez 11 200 tonna acélt használtak fel, ez 33 százalékkal több, mint ami az Eiffel-toronyhoz volt szükséges. A 48 kabin mindegyikében 40 ember fér el, így összesen 1920-an utazhatnak rajta egyszerre.

GIUSEPPE CACACE / AFP

Dubajban van egyébként a világ legmagasabb épülete, a Burdzs Kalifa, a világ legmagasabban fekvő étterme, a világ legmagasabban lévő feszített víztükrű medencéje, a világ leggyorsabb hullámvasútja és a világ legnagyobb beltéri vidámparkja is.

Kapcsolódó
Eplényben épülhet meg a világ leghosszabb vízicsúszdája
A tervek szerint másfél kilométer hosszú lesz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!