Mozaik

Állatrendőrségre és az állatvédelem oktatására van szükség

Orpheus Állatvédő Egyesület
Orpheus Állatvédő Egyesület
Október 4. az Állatok világnapja. Van feladat bőven az állatvédelemben.

Az állatvédők a világnap alkalomából felhívják az emberek figyelmét a házi kedvencek- és a haszonállatok, no meg a vadon élő állatok helyzetére, védelmére, szeretetük fontosságára.

Kapcsolódó
Kutyajogosítványhoz kötnék az ebtartást az állatvédők
Október 4-e az Állatok Világnapja. Gondolatok a felelős állattartásról.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője pontokban szedte össze a fontos teendőket.

Házi kedvencek felelős tartása: sokan nem az állat egész életére tervezik a háziállat beszerzését, az ünnepek után sok esetben az utcára dobva végzik az önálló életre képtelen kisállatok. A kis kedvencek tartásához megfelelő tartási hely, anyagi fedezet, és szabadidő szükséges, ahol ez a három létfontosságú dolog nem áll rendelkezésre, ott az állattartás minősége nem megfelelő.

Túlszaporítás: az Orpheus Állatvédő Egyesület régi mondása, hogy annak a kóbor állatnak a legjobb, amelyik meg sem születik, fontos lenne az állatvédelem kapcsán a lakosság részéről az állataik ivartalanítása, illetve a megelőzés.

Kizsákmányolt gazdasági állatok: nem mindegy, hogy mi kerül az ember tányérjába, egészséges étel vagy kényszertáplált, ipari módon előállított élelmiszer, a vásárló felelősségén múlik a kereskedelmi folyamatok változása is.

Állatok megismerése: ismerjük meg a világ állatait a vadasparkokban, állatkertekben, ehhez a működtetett intézmények állatjóléti alapokon kell működniük.

Cirkuszi állatok: a legtöbb jóérzésű ember iszonyattal nézi a lelkileg meggyötört, idomított trópusi állatokat, kiskedvenceket, a modern cirkuszba nem valók állatok.

Oktassuk az állatvédelmet: óvodás, iskolás korban alapvető ismeretek megszerzése, a minták átadása, a környezettudatos szocializáció létfontosságú, így a pedagógusok kezében nagy hatalom van az állatvédelem népszerűsítését illetően.

Szükséges reformok az állatvédelemben: az állatvédő szervezetek régóta igénylik a rendőrség által műköttetendő állatrendőrség létrehozását, illetve az állattartáshoz kötelező állattartási jogosítvány bevezetését, a közterületi kóbor állatok befogását végző sintértelepek állatvédő szervezetek kezébe adását, az állatvédelmi feladatokhoz állami normatív támogatás bevezetését, illetve az állatkínzás elkövetői részére törvénymódosítás révén szigorúbb büntethetőségének lehetőségét.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület ingyenes kiadványokkal segíti az iskolákat – óvodákat, melynek megrendelésére a www.zug.hu oldalon van lehetőség.

Orpheus Állatvédő Egyesület

Az egyesület évente 800 állat megmentésében vesz részt, ivartalanítási kampányokkal segíti a kóbor állatok számának csökkentését, előadásokat, ismertető órákat szervez oktatási intézményekben, évtizedek óta sikeres a felelős állattartást segítő szemléletformáló programja.

A háziasított állatok önálló életre képtelenek, az embertől függ, hogy milyen körülmények között vannak tartva. Világunkat mi magunk alakítjuk, Ön is lehet állatvédő, környezettudatos – felelős állattartással.

Kapcsolódó
Felelős állattartás: ne legyünk a láncos és kóbor kutyák országa!
1990 óta május 6-ika a Felelős Állattartás Napja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik