Harcsa Anikó
Mozaik

Minden nap Süsü, Bubó és Vuk köszönti az óvodásokat

Csupasz beton helyett ma már színes, mesefigurás falaknak örülhetnek a gyerekek.

Sokan vagyunk, akiknek Frakk, Vízipók, Kukori és Kotkoda, Mekk Elek vagy Pityke őrmester neve ismerősen cseng, hiszen ezeken a rajzfilmeken cseperedtünk fel. A mai gyerekek közül azonban már kevesen ismerik a régi rajzfilmek szereplőit. A sok új között valamiért háttérbe szorultak.

Kapcsolódó
Mesefallá varázsolták a betonkerítést egy rábaközi faluban
Rábakecöl szép példával jár elöl a településszépítésben.

Talán ezért is volt meglepő, hogy két óvoda frissen festett betonkerítésén ezek a régi kedvencek mosolyognak az ovisokra.

Harcsa Anikó

Szlovákiában a nagymegyeri Szent Teréz Anya Katolikus Óvodában és Királyfiakarcsán a magyar tannyelvű óvodában is megújultak idén augusztus-szeptemberben a nyers betonkerítések. Harcsa Anikó keze munkájának köszönhetően ma már régi rajzfilmfigurák mosolyognak a gyerekekre.

Nagy örömmel álltam neki az óvodák falainak.  A gyerekek nézik, ismerik a régi meséket, így  nagy mosollyal az arcukon ismerték fel a figurákat: Frakkot, a macskák rémét, Kukorit és Kotkodát, Vízipókot a csodapókot, Vukot, Csizmáskandúrt, Mekk Eleket az ezermestert , a Barbacsaládot, Mirr-murr kandúrt, vagy a nagy hohoho horgászt

– mesélt Anikó, aki civilben díszítőfestéssel, bútorfelújítással foglalkozik, de mivel óvodapedagógiát végzett, régebben nevelőnőként dolgozott a helyi szabadidőközpontban, ahol az alkotóműhelyben különböző kézműves foglalkozásokat is vezetett kisebb és nagyobb gyerekeknek.

Galéria
Harcsa Anikó

Minden nap Süsü, Bubó és Vuk köszönti az óvodásokat

Fotó megosztása:

Ma bútorfelújítással, díszítőfestéssel foglalkozom saját kis műhelyemben, és nagyon szerencsés embernek tartom magam, mert a munkám egyben a hobbim is, és közben azt csinálhatom, amit igazán szeretek. Például kidekorálhatom óvodák betonkerítéseit, ami számomra nagy öröm volt

– árulta el az ügyes  kezű alkotó.

A munkálatokban kapott segítséget. Ki ötlettel, ki pénzzel támogatta a festmények létrejöttét. Szülők, helyi vállalkozók és az óvodák igazgatónői, pedagógusai mind segítettek, hogy a tervek alakot öltsenek.

Galéria
Harcsa Anikó

Minden nap Süsü, Bubó és Vuk köszönti az óvodásokat

Fotó megosztása:

A meséket az igazgatónőkkel közösen választottuk ki, együtt tervezgettük meg, mely mesehősök kerüljenek felfestésre, melyik alakok köszönjenek vissza a kerítésről. A múlt emlékei feltörtek bennünk, eszünkbe jutottak a régi rajzfilmek, amiket kislányként mi is nagyon szerettünk, ez pedig további kutatásra ösztökélt bennünket. A keresgélés során az interneten nézelődve rengeteg szép mesére bukkantunk, ami beindította a nosztalgia-lavinát, a választott alakok pedig sorra felkerültek a kerítésre. Persze azért új kedvencként Bogyó és Babóca is kaptak helyet a kerítésen

– mesélte el a festés menetét Anikó, akinek tervei közt szerepel, hogy olyan kézzel festett, maga által tervezett lakáskiegészítőket készítsen, amik egyedivé és otthonossá varázsolják a mai otthonokat. És persze még több óvodát szeretne vidámmá és színessé varázsolni, mert csodálatos érzés a gyerekek örömét látni.

Kapcsolódó
Mesekerítést kapott egy szegedi óvoda
Katica, Bölcs Bagoly, Sün Balázs és Mirr-Murr cica az óvoda négy csoportját jelképezik.