Mozaik

Minden nap Süsü, Bubó és Vuk köszönti az óvodásokat

Harcsa Anikó
Harcsa Anikó
Csupasz beton helyett ma már színes, mesefigurás falaknak örülhetnek a gyerekek.

Sokan vagyunk, akiknek Frakk, Vízipók, Kukori és Kotkoda, Mekk Elek vagy Pityke őrmester neve ismerősen cseng, hiszen ezeken a rajzfilmeken cseperedtünk fel. A mai gyerekek közül azonban már kevesen ismerik a régi rajzfilmek szereplőit. A sok új között valamiért háttérbe szorultak.

Kapcsolódó
Mesefallá varázsolták a betonkerítést egy rábaközi faluban
Rábakecöl szép példával jár elöl a településszépítésben.

Talán ezért is volt meglepő, hogy két óvoda frissen festett betonkerítésén ezek a régi kedvencek mosolyognak az ovisokra.

Harcsa Anikó

Szlovákiában a nagymegyeri Szent Teréz Anya Katolikus Óvodában és Királyfiakarcsán a magyar tannyelvű óvodában is megújultak idén augusztus-szeptemberben a nyers betonkerítések. Harcsa Anikó keze munkájának köszönhetően ma már régi rajzfilmfigurák mosolyognak a gyerekekre.

Nagy örömmel álltam neki az óvodák falainak.  A gyerekek nézik, ismerik a régi meséket, így  nagy mosollyal az arcukon ismerték fel a figurákat: Frakkot, a macskák rémét, Kukorit és Kotkodát, Vízipókot a csodapókot, Vukot, Csizmáskandúrt, Mekk Eleket az ezermestert , a Barbacsaládot, Mirr-murr kandúrt, vagy a nagy hohoho horgászt

– mesélt Anikó, aki civilben díszítőfestéssel, bútorfelújítással foglalkozik, de mivel óvodapedagógiát végzett, régebben nevelőnőként dolgozott a helyi szabadidőközpontban, ahol az alkotóműhelyben különböző kézműves foglalkozásokat is vezetett kisebb és nagyobb gyerekeknek.

Galéria
Harcsa Anikó

Ma bútorfelújítással, díszítőfestéssel foglalkozom saját kis műhelyemben, és nagyon szerencsés embernek tartom magam, mert a munkám egyben a hobbim is, és közben azt csinálhatom, amit igazán szeretek. Például kidekorálhatom óvodák betonkerítéseit, ami számomra nagy öröm volt

– árulta el az ügyes  kezű alkotó.

A munkálatokban kapott segítséget. Ki ötlettel, ki pénzzel támogatta a festmények létrejöttét. Szülők, helyi vállalkozók és az óvodák igazgatónői, pedagógusai mind segítettek, hogy a tervek alakot öltsenek.

Galéria
Harcsa Anikó

A meséket az igazgatónőkkel közösen választottuk ki, együtt tervezgettük meg, mely mesehősök kerüljenek felfestésre, melyik alakok köszönjenek vissza a kerítésről. A múlt emlékei feltörtek bennünk, eszünkbe jutottak a régi rajzfilmek, amiket kislányként mi is nagyon szerettünk, ez pedig további kutatásra ösztökélt bennünket. A keresgélés során az interneten nézelődve rengeteg szép mesére bukkantunk, ami beindította a nosztalgia-lavinát, a választott alakok pedig sorra felkerültek a kerítésre. Persze azért új kedvencként Bogyó és Babóca is kaptak helyet a kerítésen

– mesélte el a festés menetét Anikó, akinek tervei közt szerepel, hogy olyan kézzel festett, maga által tervezett lakáskiegészítőket készítsen, amik egyedivé és otthonossá varázsolják a mai otthonokat. És persze még több óvodát szeretne vidámmá és színessé varázsolni, mert csodálatos érzés a gyerekek örömét látni.

Kapcsolódó
Mesekerítést kapott egy szegedi óvoda
Katica, Bölcs Bagoly, Sün Balázs és Mirr-Murr cica az óvoda négy csoportját jelképezik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik