Virágzó vidékünk

Mesefallá varázsolták a betonkerítést egy rábaközi faluban

Rábakecöl szép példával jár elöl a településszépítésben.

Rábakecöl bájos, 703 fős település Győr-Moson-Sopron megyében, a Dél-Rábaköz szélén helyezkedik el, Vas megyétől a Rába és a Kis-Rába választja el. A község első írásos említése 1162-ben található a levéltári feljegyzésekben, valaha királyi várbirtok volt.

A Rába folyón a vízi túrázók szívesen kötnek ki csónakjaikkal a ligetes ártérhez. A községen átvezet a Balatonra igyekvő kerékpáros turisták útvonala, most pedig gyönyörű mesefal épült két főút, a 8428-as, Vásárosfalu felől érkező, és a 8611-es Kapuvár felé vezető út kereszteződésénél, a falu központi helyén.

Fotó: Facebook/Halbritter Gyuláné

Az idei, ezúttal street art témájú, szeptember végi nyárbúcsúztató keretében Harsányi Zotmund Bence, becenevén Makk, az InkSane Colors csapat tagja rekordot döntött, hisz háromfős csapata helyett, mindössze egy nap leforgása alatt, egymaga készítette el a Tündérkert játszótér mögötti csodaszép mesefalat.

Az országosan is elismert dunaújvárosi csapat nevéhez köthető a Molnár Ferenc születésének 140. évfordulójára kiírt nyertes pályamű elkészítése Pakson, ahol a Pál utcai fiúk jelenetét festették a falra több mint 150 m2 nagyságú felületen.

A Rábakecölön álló jellegtelen betonfal egy parkolót övez, de a játszótér is mögötte található, a megszépítését pedig Tuba Erik polgármester szervezte meg.

A 20 méter hosszúságú betonfal mesefallá alakítását részben társadalmi munkában készítette el az országos hírű, dunaújvárosi InkSane colors graffitis csapatának egyik tagja. Ők nyerték meg a Molnár Ferenc 140. születésnapjára meghirdetett évfordulós pályázatot is Pakson. Többnapos munkában vállalták a feladatot, de Harsányi Zotmund Bence saját rekordot állított fel, és egyedül elkészült egy nap alatt a meseszép alkotással

– mondta el Tuba Erik polgármester.

A munkafolyamat

Fotó: Halbritter Gyuláné
Fotó: Halbritter Gyuláné

Süsü és Dr. Bubó készülőben

Fotó: Halbritter Gyuláné

Kiegészült a csapat Vízipókkal és a csigákkal

Fotó: Halbritter Gyuláné

Utolsó simítások az őszi napfényben

Fotó: Halbritter Gyuláné
Fotó: Halbritter Gyuláné

Az egyébként tetoválóművész Harsányi Zotmund Bence szeptember utolsó vasárnapján végzett a munkával. Szombaton kinyomtatta a képeket, felvázolta a falra azokat, majd másnap délelőtt 11-kor hozzákezdett a festéshez a graffitis festékszórójával, este hat órakor pedig már kész is lett a mű.

A speciális festékanyagot Kovács Tibor tetoválóművész biztosította, aki a Pajtaműhely Hagyományőrző Közművelődési Alapítvány elnöke, a polgármester pedig rajta keresztül jutott el a nagyszabású munkát kiválóan kivitelező Bencéhez.

Fotó: Facebook/Halbritter Gyuláné

Előzetesen csak annyi instrukciót kaptam, hogy magyar mesefigurákkal rajzoljam tele a betonfalat, de azt sem tudtam, mekkora is az a fal. Aztán magam is meglepődtem, hogy ennyi idő alatt végeztem a húszméteres betonfallal, de hát teher alatt nő a pálma, mint tudjuk. A netről letöltött képeket összekollázsoltam, úgy vázoltam fel, igazán élvezetes rutinfeladat volt művészeti szempontból

– mesélte el az alkotás folyamatát Zotmund Bence.

A Tündérkert játszótér

Galéria
Fotó: Soósné Vass Szilvia

A kis faluban sok kezdeményezés folyik, a Rábakecöl Jövőjéért Alapítvány sokat tesz azért társadalmi összefogásban, hogy a település apraja-nagyja egyaránt jól érezze itt magát. Így épült fel a szépséges játszótér is, amelynek a mentén a most elkészült mesefal húzódik. Egyelőre a főút felé néző része lett „mesés”, de már lealapozták a belső felületet is, hamarosan átadhatják azt is a gyerekek nagy örömére.

Kéthetente járunk ki a szülőkkel gondozni a 2015-ben átadott játszótér területét, mostanában készült el társadalmi munkában a mezítlábas ösvény, amit nagyon szeretnek a gyerekek. Kapunk  felajánlásokat szerencsére, a szívükön viselik a helyiek a közösségi terek sorsát is

– mondta el Soósné Vass Szilvia, az alapítvány elnökasszonya.

Íme a most elkészült mezítlábas ösvény

Fotó: Soósné Vass Szilvia

A falu őszi díszbe öltözött, az intézmények, az óvoda, de magánházak is csatlakoztak, és vállalták, hogy az évszaknak megfelelő hangulatúvá, szemet gyönyörködtetővé varázsolják szeretett községüket.

Fotó: Facebook/Rábakecöl község

Remélhetőleg minél több település merít ihletet a fentiekből, és követi a rábakecöliek dicséretes példáját. Településeink megszépítése ugyanis a mi érdekünk, hisz így érezhetjük ott igazán jól magunkat, akár betonfalak között is.

Kiemelt kép: Facebook/Halbritter Gyuláné

Csodaszép játszóteret varázsolt unokájának a garabonci nagyapa
Minden gyerek ilyen mesevárról, saját játszó birodalomról álmodik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik