Különleges szövetségre lépett a Nespresso a Pannonhalmi Főapátsággal: a prémium kávémárka Magyarországon visszagyűjtött használt kapszuláiból kávézacc alapú termesztőközeget fejlesztett, amit a pannonhalmi levendulaföldek talajminőségének javítására használnak fel. A lokális kezdeményezés célja, hogy rávilágítson a kávékapszulák újrahasznosíthatóságának sokoldalúságára, és ösztönözze a még nagyobb arányú lakossági visszagyűjtést.
A márka az elmúlt években 59 országban összesen 58 millió svájci frankot fektetett a kávékapszulák újrahasznosításába, Magyarországon pedig már a vásárlók több mint 99 százaléka számára elérhető valamelyik kapszula-újrahasznosítási lehetőség. A magyar vásárlók összesen 43 százalékban gyűjtötték vissza használt kapszuláikat a tavalyi évben.
Az újrahasznosítás további ösztönzésére készült el az a speciális termesztőközeg, melyet a Főapátság levendulamezőin hasznosítanak, hogy a termőtalaj minősége még jobb legyen. A lokális kezdeményezés lényege, hogy a kapszulák a hazai fogyasztóktól érkeztek vissza, és a feldolgozás – vagyis az alumínium és a kávézacc szétválasztása -, valamint a termőközeggyártás is itthon történik.
A kávézacc alapú termesztőközeget október elején a Nespresso munkatársai és a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjének dolgozói juttatták ki a pannonhalmi levendulamezőkre. Az együttműködés eredményét pedig jövő nyáron, levendulavirágzáskor csodálhatják meg a látogatók.
A kávémárka, a főapátság, és a Viator Étterem között már régóta áll fenn együttműködés, így a mostani kávézacc újrahasznosítási ötletet körülbelül kétéves előkészület és közös munka előzte meg. Az a terv, hogy kézzel foghatóan megtörténjen a fenntartható munkafolyamat
– olvasható a sajtóközleményben.
A használt kávékapszulák visszagyűjtését követően a másik fontos komponens is újrahasznosul: az alumínium különböző használati tárgyak – alkatrészek, konzerv és üdítős dobozok – formájában születik újjá – de készülhet belőle például kerékpár vagy akár golyóstoll is.