Mozaik

Az ízletes rizike az év gombája 2022-ben

Börcsök Zoltán / Fertő-Hanság Nemzeti Park
Börcsök Zoltán / Fertő-Hanság Nemzeti Park

Az ízletes rizike nyert a Magyar Mikológiai Társaság internetes szavazásán és ezzel ez a faj lesz az év gombája 2022-ben.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Facebook-oldalán azt írja, az ízletes rizikének éppen idénye van, rendkívül kedvelt faj, mind étkezési értékben, mind pedig megjelenésben is különleges, színes elemeket hordoz. Kéttűs fenyők (erdei- és feketefenyő) alatt terem júniustól decemberig, de inkább az ősszel lelhetjük fel nagyobb tömegben.

A poszt szerint közepes termetű gombáink sorát gazdagítja, kalapja 4-12 cm átmérőjű. Fiatalon domború, gömbölyű, majd idővel kiterül, tölcséresedik, közepe fiatalon is enyhén bemélyed. Színe narancs-vöröses, narancssárgás, okkernarancsos, idővel zöldesen foltosodik. Felülete nedvesen ragadós, többnyire körkörösen, sötétebben zónás, gödörkés.

Börcsök Zoltán / Fertő-Hanság Nemzeti Park

Lemezei kissé lefutók, sűrűn állnak és törékenyek. Alapvetően narancssárgák, de a megsértett helyeken lassan zöldessé válnak.

Húsa elég vastag, kemény, merev, pattanva törik. Narancsos színű, tejnedve narancssárga, színe nem változik, de hosszabb állás után megvörösödhet, megzöldülhet. Íze kellemes, édeskés, nem csípős, illata gyengén gyümölcsösre hajaz, teszik hozzá.

Összetéveszthető a többi rizike fajjal, melyek hasonló színűek. Elkülönítő bélyege a tönkön megfigyelhető gödörkék, a narancsszínű tejnedv, ami nem vagy csak nagyon lassan vörösödik.

Az ízletes rizike az ehető, árusítható gombáink sorát gazdagítja, sokféle felhasználással találkozhatunk az interneten.

Felhívják ugyanakkor a figyelmet, hogy fogyasztás előtt minden gombát be kell vizsgáltatni.

Kapcsolódó
Mitől lesznek finomabbak a gombás ételek?
Néhány apró trükk és gombás ételeink mindig finomak lesznek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik