Mozaik

Flamingók ezrei pusztultak el a kiszáradt török tóban

afp/Mehmet Kaman
afp/Mehmet Kaman
Az 1664 négyzetkilométeres tó Törökország második legnagyobb tava, egész évben sok különböző madárfaj otthona.

A klímaváltozás hatására bekövetkezett aszály miatt kiszáradt a törökországi Tuz-tó, mely számos madárfajnak, köztük hatalmas flamingókolóniáknak biztosított élőhelyet, írta az MTI.

Kapcsolódó
Bemutatkozott a klímaváltozás Magyarországon: kiszáradtak a szikes tavak
A klímaváltozás lassan a laikusok számára is kezdi éreztetni hatásait.

Nyáron azonban Fahri Tunc természetfotós a megszokott látvány helyett fiókák és felnőtt madarak tetemeit látta a kiszáradt tó berepedezett fenekén.

Mintegy ötezer fiatal flamingó volt. És mind elpusztultak, mert nincs víz. Hihetetlenül szörnyű látvány volt, kitörölhetetlen az emlékeim közül

– mondta Tunc, aki a Doga Dernegi török környezetvédelmi csoport helyi vezetője is.

Az 1664 négyzetkilométeres tó Törökország második legnagyobb tava, egész évben sok különböző madárfaj otthona.

A Tuz-tó egyrészt a klímaváltozás miatti aszály áldozata, mely súlyosan érintette a régiót, másrészt az elmúlt évtizedek káros mezőgazdasági gyakorlatának eredménye, mely kimerítette a földalatti vízraktárakat

– állapították meg a szakértők.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Fahri Tunc (@fahri.tunc) által megosztott bejegyzés

Több más tó hasonlóképpen száradt ki, vagy csökkent aggasztó méretűre Törökországban a kevés csapadék és a fenntarthatatlan öntözési gyakorlat miatt. Klímaszakértők figyelmeztetése szerint a mediterrán flóraterületet különösen fenyegeti a súlyos aszályok és az elsivatagosodás veszélye.

A törökországi Ege Egyetem műholdas felvételek alapján készített tanulmánya szerint a Tuz-tó vízszintje 2000 elején kezdett csökkenni, majd idén teljesen eltűnt a víz az intenzívebbé vált párolgás és a túl kevés eső miatt.

Az Anatólia középső területén lévő Konya-medence, ahol a Tuz-tó is megtalálható, egykor Törökország éléskamrája volt.

A régió gazdálkodói a magas profittal kecsegtető, de vízigényes növények, például a kukorica, a cukorrépa és a lucerna termesztésébe fogtak, ami kiszárította a földalatti vízkészleteket. Több ezer engedély nélküli kutat fúrtak a területen, a tavat tápláló folyók pedig vagy kiszáradtak, vagy elterelték őket.

A talajvíz túlzott kihasználása miatt a régióban egyre gyakrabban alakultak ki víznyelők, amelyek tovább súlyosbították a vízhiányt.

Kapcsolódó
David Attenborough: Minden nap, ami úgy telik el, hogy nem teszünk valamit, elpocsékolt nap
A világhírű brit természettudós azt mondja, nem áll le, amíg a szervezete azt nem parancsolja.
Olvasói sztorik