Mozaik

David Attenborough: Minden nap, ami úgy telik el, hogy nem teszünk valamit, elpocsékolt nap

Chris Jackson/Getty Images for Earthshot
Chris Jackson/Getty Images for Earthshot

Ha nem cselekszünk most, már túl késő lesz.

Ez a meghatározó üzenete Sir David Attenborough világhírű természettudósnak az ENSZ jövő héten kezdődő klímakonferenciáját megelőzően.

A BBC-nek adott interjújában arról beszélt, a gazdag országoknak morális kötelességük, hogy segítség a legszegényebbeket, hozzátéve, katasztrofális lenne, ha ignorálnánk az ő problémáikat.

Minden nap, ami úgy telik el, hogy nem teszünk valamit, elpocsékolt nap

– fogalmazott.

Kérdésre válaszolva elmondta, amire a klímatudósok húsz éve és azóta is folyamatosan figyelmeztetnek, az nem téves riasztás.

Megjegyezte, az ENSZ klímajelentése sem győzött meg ugyanakkor sokakat arról, hogy be kell húzni a féket és szembe kell nézni a klímaváltozással.

Még mindig vannak emberek az Egyesült Államokban és Ausztráliában, akik azt mondják, nem, nem és nem, természetesen nagyon szerencsétlen volt az az erdőtűz, ami falvakat tett semmivé, de az csak egyszeri alkalom volt. Ha a megoldás rövid távon pénzt kíván, akkor egyszerűbb tagadni a problémát, mintha nem lenne valós. De minden eltelt hónappal egyértelműbbé válik, hogy a bolygót, amiért felelősek vagyunk, pusztító hatások érik

– magyarázta.

Szerinte a következő évtized döntő fontosságú lesz, ezért is bír kiemelkedő jelentőséggel a mostani konferencia. Attenborough szerint nem máskor, hanem most van itt az ideje, hogy az emberiség tegyen valamit.

Azt mondja, a legveszélyesebb dolog az lenne, ha a szegény országokat hátrahagynák maguk mögött a gazdagok.

Afrika nagy területei válnak valószínűleg lakhatatlanná, ezért az embereknek menniük kell onnan az elsivatagodás, a hőség elől. De hová mennek? A legtöbben Európába szeretnének majd

– értékelt.

Attenborough szerint könnyű keresztbe tett karokkal azt mondani, hogy ez nem a mi gondunk, de mi okozzuk, az iparosodás ugyanis az egyik kulcstényezője a klímaváltozásnak.

A BBC a legújabb, The Green Planet című sorozatának forgatása közben készített interjút Attenborough-val, aki láthatóan 95 évesen is jó erőben van, ezért a beszélgetés végén a jövőről is faggatták.

Nem tervezek hosszú távra, mert mint említette is, 95 éves vagyok. Meddig mehetek el? Sajnos ezt nem tudhatjuk előre. Csak azt tudom, hogy ha holnap felkelek és képes vagyok jó munkát végezni aznap, akkor hálás leszek érte. És el fog jönni az a nap, amikor kikelek az ágyból és azt mondom magamnak, nem tudom megcsinálni. Hogy ez mikor lesz? Nem tudom

– válaszolta.

Ezzel együtt leszögezte, még mindig imádja azt, amit csinál és elpazarolt időnek tartaná, ha csak úgy visszavonulni és nem végezne olyan feladatokat, amik szerinte rendkívül fontosak.

Kapcsolódó
Torokszorító, mégis reményt kelt David Attenborough tanúvallomása
Kijózanító pofonnal ér fel a világhírű természettudós új filmje.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik