Mozaik

Megnőhet az állatok füle a klímaváltozás hatására

Pixabay.com
Pixabay.com
Az is lehetséges, hogy a nem is oly távoli jövőben élő Dumbókkal találkozhatunk.

A klímaváltozásra reagálva “alakot változtatnak” egyes állatok, hogy hűvösen tartsák testüket, állapították meg tudósok Ausztráliában. Bizonyos melegvérű fajok csőre, lába vagy füle nagyobb lett, hogy jobban tudják szabályozni hőháztartásukat, írja az MTI.

Kapcsolódó
Gigaberuházás kezdődik a veszprémi állatkertben
Az ötmilliárd forintos projekt keretében új nagymacska-kifutó és háziállat-bemutató épül 2023 közepére.

A szakemberek kiemelték, hogy a fizikai változások nem jelentik azt, hogy az állatok ezáltal meg tudnának birkózni a klímaváltozással. Ha az állatok nem tudják szabályozni testhőmérsékletüket, túlhevülhetnek és elpusztulhatnak.

Amikor a klímaváltozásról van szó, az emberek gyakran megkérdezik, hogyan kerekedhet ezen felül az ember, vagy hogy milyen technológia oldhatja ezt meg. Itt az idő azonban felismerni, hogy az állatoknak is alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz

– mondta Sara Ryding, az ausztráliai Geelongban lévő Deakin Egyetem kutatója.

Bizonyos állatoknak az idők folyamán nagyobb lett a csőrük vagy fülük, hogy könnyedén, több hőtől szabadulhassanak meg. Az apró állatok testméretéhez képest viszonylag nagyobb szárny, fül vagy csőr ugyanis nagyobb felszínen képes leadni a hőt.

Az ausztrál papagájok több fajának csőrénél is 4-10 százalékos növekedést figyeltek meg 1871 óta, ami összefüggésbe hozható a nyári hőmérséklet növekedésével. A közönséges erdeiegérnek a farka lett hosszabb, az álarcos cickánynak a farka és a lábai, a meleg éghajlaton élő denevéreknek pedig a szárnyaik lettek nagyobbak.

Bár ezek a változások jelenleg nagyon aprók, jóval jelentősebbek lehetnek, ha a Föld melegebbé válik

– mondta Ryding. A későbbiekben megnövekedhetnek olyan jelentős testrészek, mint a fülek, így az is lehetséges, hogy a nem is oly távoli jövőben élő Dumbókkal találkozhatunk.

Kapcsolódó
Megnyirbálja a fülemülék szárnyait a klímaváltozás
Noha Európa és Ázsia sok területén költenek, elsősorban Anglia déli részén látni és hallani őket a legtöbbet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik