Mozaik

Ilyen madarat ritkán látni az Alföldön

Getty Images
Getty Images

A dél-alföldi tájakon meglehetősen ritkán látni szirti sasokat, a napokban azonban felbukkant egy fiatal példány a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén.

A park közleménye szerint Magyarországon csak a Zempléni-hegységben költenek szirti sasok, ott is mindössze két pár. Kóborló példányok azonban az alföldi tájakat is meglátogatják, jellemzően a tavaszi és az őszi időszakban. Ritkán, de előfordul, hogy a telet is itt tölti egy-egy madár. Az ezredforduló tájékán költési kísérlet is volt Szeghalom térségében, de sajnos nem járt eredménnyel, teszik hozzá.

Getty Images

Mint írják, azt nem lehet tudni, hogy a most megfigyelt példány a Zempléni-hegységből, vagy a határ túloldalán fekvő Bihari-hegységből, esetleg a Kárpátokból érkezett-e.

Szárnyfesztávolsága hasonló a rétisaséhoz, de a fiatal madarak szárnyán alulról az elsőrendű és a külső másodrendű evezők töve fehér, illetve a fehér farktollak végén egy jól észrevehető fekete szalag van, mely bélyegek alapján biztosan beazonosíthatók.

Ezt a ragadozó madarat angolul Golden Eagle-nek nevezik, mert öregkorára a fején és nyakának egy részén aranyszínűre változik a tollazata. Magyarországon a faj fokozottan védett.

A KMNP Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén legutóbb négy évvel ezelőtt, 2017 októberében figyeltek meg kóborló szirti sast.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik