Mozaik

Ezért lőtték ki a miskolci temetőben sétáló szarvast

A területileg illetékes vadásztársaság bevonásával a rendőrség döntött az állat kilövéséről.

Mint azt megírtuk, 2021. október 31-én a miskolci a Szentpéteri kapui temetőben lelőttek egy ott bóklászó szarvasbikát. Az eset megosztotta a közvéleményt, pro és kontra záporoztak a vélemények a világhálón. A Minap az ügy hátteréről készített összefoglalót.

Kapcsolódó
1266 gímszarvasbikát lőttek ki ősszel Zalában
Mexikói, belga, orosz, német, osztrák, svájci és amerikai vadászok is eljöttek a zalai vadászterületekre.

A Miskolci Önkormányzati Rendészet jelzése alapján a megyei kormányhivatal Vadászati- és Halászati Főosztályának illetékes munkatársát telefonon értesítették a szarvas megjelenéséről, aki a rendészeket a rendőrséghez irányította. Ők járőröket küldtek ki, akik kiérkezve biztosították a helyszínt, majd értesítették a területileg illetékes vadásztársaságot a veszélyes vad kilövéséről.

A hivatásos vadász a helyszínen – a rendőrségi ügyeletes tiszt parancsára – a veszélyesnek ítélt vadat kilőtte.

Ebben az esetben tehát A területileg ulletékes vadásztársaság bevonásával Minden esetben egyébként ez a hivatalos eljárási rend.

Sok kommentelő vetette fel, miért nem kábították el altatólövedékkel az állatot?

Egy állat altatólövedékkel való elkábítása nem egyszerű feladat. Jó eséllyel több órát kellett volna várni az altatást elvégző szakember megérkezéséig, azt pedig nem tudhatta senki, a szarvasbika mikor “zavarodik meg”? A vadállatok ugyanis nincsenek hozzászokva az emberhez, tartanak tőle, menekülnek előle, ezért is kérdés, milyen okból tűrte a kilőtt dámbika a temetői tömeget.

Az illetékes vadász arra jutott: a hosszú várakozási idő és a temetőben tartózkodó embertömeg miatt a dámszarvasbikát elkábítani nem lehet, az altatólövedékes megoldás sok kockázatot rejt magában, ezért az egyedüli lehetséges megoldás, a vad kilövése volt.

A vadmentés iszonyú nehéz és bonyolult feladat. Megértem persze, hogy aki a Bambit látja a szarvasban, annak másként csapódik ez le, de hasonló esetben a lehető leggyorsabb, mindenki számára a lehető legkevesebb problémával, stresszel járó megoldást kell választani. És ez a rendőrség és a hivatásos vadász megítélése szerint a vad elejtése volt

– nyilatkozta a portálnak Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászati Védegylet főmunkatársa.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik