Mozaik

Régen fogtak ilyen nagy márnát a Sebes-Körösön

facebook/Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége
facebook/Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége
Gyönyörű, kifejlett példányt tarthatott a kezében a horgász.

Ritka és illusztrisan szép fogásról számolt be Facebook oldalán a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége. Tájékoztatásuk szerint Vass Norbert a Sebes-Körösön legyezve csalta horogra a 1,5 kilós, 55 centiméteres márnát.

Kapcsolódó
Hat és fél év után fogtak ki egy ritka halat Maconkán
A szakemberek azt hitték, hogy ez a faj kikopott a tórendszerből.

Mindennek kapcsán a márnákról érdemes megjegyezni, hogy egy olyan halfajról van szó, amely Magyarországon is őshonos, de eredeti élőhelyein sokfelé megfogyatkozott, miközben egyes területeken még mindig erős, stabil állományai találhatóak

– írták.

A hazai folyók egyes szakaszai ma is megfelelő élőhelyek a márnák számára, ám az elmúlt másfél évszázadban a vizeinken végbement és ma is zajló degradációs folyamatok miatt állományaik telepítéssel való segítése számos vízterületen indokolttá vált. Így történt ez nemrégiben több magyarországi folyóban, így a Körösökben is, amikor a történelmi haltelepítés során először kerültek mesterséges körülmények között szaporított márnák a hazai vizekbe.

A márnák kifejlett példányainak testhossza 40-50 centiméter, de 70 centinél hosszabbra is megnőhetnek. A legnagyobb példányok tömege 4-5 kilogramm is lehet, kivételes esetben elérheti a 10 kilogramm feletti kapitális nagyságot.

Kapcsolódó
Eddig ismeretlen halfajt fedeztek fel a Körösben
Új halfajt ír le a Sebes-Körös vízrendszeréből a nagy tekintélyű Molecular Phylogenetics and Evolution folyóiratban megjelent közlemény.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik