Mozaik

Egy ideje különböző időt mutatnak a Szegedi dóm órái, de már nem sokáig

Evil.Zola/Országalbum
Evil.Zola/Országalbum
Az óralapok 4,3 méter átmérőjűek, az óra mutatói pedig 2,7 és 2,1 méteresek.

Szeged ikonikus épülete a Fogadalmi templom, vagy ahogy a köznyelv ismeri, Szegedi dóm, egy neoromán stílusban épült székesegyház a Dóm téren. Az épület a Szeged-Csanádi egyházmegye főtemploma, tornyai 81 méter magasra nyújtóznak az ég felé, ezzel a magassággal a dóm az ország 5. legmagasabb temploma.

A templom alapkövét ünnepélyes keretek között 1914. június 21-én rakták le, a kupola és az aranyozott, napsugaras kereszt 1924 augusztusában került a helyére, felszentelésére pedig  1930. október 24-én került sor a Csanádi egyházmegye alapításának 900. évfordulóján.

Kapcsolódó
Kilátót építenek a szegedi Kultúrpalota tetejére
Rálátni majd a Tiszára, a Móra-parkra és a szegedi belvárosra is.

Érdekesség, hogy a Szegedi dóm rendelkezik Magyarország legnagyobb toronyórájával. Az óralapok 4,3 méter átmérőjűek, az óra mutatói pedig 2,7 és 2,1 méteresek. A számok a számlapon 0,7 méteresek. A dóm órái azonban egy ideje nem egyforma időt mutatnak.

De szándékosan mutat-e különböző időt a dóm két órája, kérdezik a delmagyar.hu olvasói.

A válasz az, hogy nem, csak egy meghibásodásról van szó, amihez viszont külföldről kellett szakértőket hívni. A jó hír, hogy hamarosan összehangolják azokat.

Megérkeztek Szegedre a szerelők a németországi Passauból, kezdődik a munka. Tehát ez azt jelenti, hogy hamarosan mindkét óra a pontos időt mutatja majd

– válaszolt a kérdésre Kondé Lajos, a dóm plébánosa.

Kapcsolódó
Tovább "zöldíti" a szegedi paneleket a graffiti művész
Ezúttal a ludak, a lúdtoll és az ősz lett a főszereplő.
Olvasói sztorik