Mozaik

Veszélyes rákfaj jelent meg a hazai vizeken

Wikipedia.com
Wikipedia.com
A tízlábú cifrarák terjeszti a rákpestist.

A Balaton Keszthelyi-medencéjébe torkolló Zala-folyó és a hozzá kapcsolódó vízfolyás- és csatornahálózat összetett vízrendszert alkot. Ebben a vízrendszerben napjainkig számos idegenhonos faj jelenlétét bizonyították, például az  amerikai eredetű cifrarákét is. Az őshonos rákfajokra nézve veszélyes a terjedése, írja a haltanitarsasag.hu.

Kapcsolódó

A rákfaj első élő példányait a Balaton vízgyűjtőjén a Jamai-patakon létesített horgásztavon gyűjtötték 2013-ban. Kiváló alkalmazkodóképességének köszönhetően a cifrarák mára hazánk leggyakoribb idegenhonos tízlábú rákfajává vált. A 2010-es évek második felétől kezdődően nagyon gyorsan terjedt, számítani lehetett rá, hogy előbb-utóbb a Keszthelyi-medencében és a Zala vízrendszerében is megjelenik.

2020. augusztusára a cifrarák már kimutatható volt gyenesdiási, keszthelyi és balatonberényi hajókikötő vizében is, valamint a Zala-torkolat és a 21T műtárgy közötti szakaszán.

A Balatonban, a Zalában és feltehetően a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszerben (KBVR) megjelenő, potenciálisan jelentős egyedszámot elérő cifrarákállományok a természetvédelmi kockázat mellett jelentős hatással lehetnek az ökológiai állapotra. Számítani kell a cifrarák további terjedésére a Zala középső és felső szakaszain is.

A cifrarák megjelenése és terjedése a Balatonban és a Zalában is jelentős kockázatot jelent a kecskerák és a Zala felső vízgyűjtőjére szorult folyami rák állományaira is, mivel a rákpestist aktívan terjesztő fajként az itt található őshonos rákfajok állományait megfertőzheti a betegséggel.

Kapcsolódó
Szépkilátó, ahonnan a legszebb panoráma nyílik a Balatonra
Balatongyörökről valóban csodálatos a panoráma a magyar tengerre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik