Mozaik

Több mint 40 tonna lejárt élelmiszert talált a Nébih

Nébih
Nébih
Egy vállalkozás raktáraiban a termékek között 5-6 éve lejárt élelmiszerek is akadtak.

Egy Pest megyei telephelyen egy vállalkozás több raktárát ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei decemberben – közölte weboldalán a Nébih.

A vizsgálat során több mint 40 tonna lejárt élelmiszer forgalomból való kivonását rendelte el a hatóság. A termékek között 5-6 éve lejárt élelmiszerek is akadtak.

A több napon át tartó ellenőrzés során 419 tétel, összesen 40.531 kg forgalmazásra szánt, lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű élelmiszer találtak az ellenőrök.

A termékek között volt például 2015-ben lejárt kakaó, 2016-os minőségmegőrzési idejű cukorka, tortabevonó, süteménymáz, húsleveskocka, 2017-ben lejárt sütőpor, tortadara, de előfordultak több hónapja lejárt fogyaszthatósági idejű állati eredetű élelmiszerek is.

Az eljárás során a hatósági ellenőrök a jogsértő termékek forgalomba hozatalát azonnali hatállyal megtiltották, elrendelték azok forgalomból való kivonását, valamint hatósági zár alá helyezését.

Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.  Az érintett vállalkozás adatai megtalálhatóak a jogsértés listán: https://portal.nebih.gov.hu/jogsertesek

Kapcsolódó
Megbukott a Nébih tesztjén egy előre csomagolt sárgarépa
A 11 mintából 10 maradéktalanul megfelelt az élelmiszerbiztonsági előírásoknak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik