Mozaik

Világszerte gyógyszerrel szennyezettek a folyók

Pixabay.com
Pixabay.com
Pakisztán, Bolívia és Etiópia folyói a legszennyezettebbek, míg Izland, Norvégia és az Amazonas vidékének folyói a legtisztábbak közé tartoznak.

Világszerte veszélyt jelenthetnek a környezetre és az egészségre a folyókban található gyógyszerszármazékok: egy új kutatás a vizsgált folyószakaszok negyedében talált potenciálisan mérgező mennyiségű gyógyszerszármazékot és más, emberi fogyasztásból származó vegyületet, írja az MTI.

A kutatók a világ különböző tájain, a Temzétől az Amazonasig, 258 folyó több mint ezer pontján gyűjtöttek vízmintákat. Eredményeik szerint Pakisztán, Bolívia és Etiópia folyói a legszennyezettebbek, míg Izland, Norvégia és az Amazonas vidékének folyói a legtisztábbak közé tartoznak.

Kapcsolódó
Csodás látvány egy mederben a két különböző színű folyó
Az egy mederben folyó, mégis elkülönülő vizek jelensége a találkozás előtti viszonyok eredménye.

Az elemzések során 61 gyógyszerhatóanyagot és az emberi életmóddal összefüggő más vegyületet – például koffeint – találtak a vízmintákban. A kutatás azt is vizsgálta, hogy ezeknek a vegyületeknek a mennyisége meghaladja-e a környezetet már befolyásoló határértéket.

A világ folyóinak gyógyászati vegyi anyagokkal való szennyezettsége globális probléma. A szennyezés veszélyt jelent az édesvízi élőhelyekre és az élővilágra, potenciálisan hozzájárulhat az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia kialakulásához, továbbá hátráltatja a vízminőség javításával kapcsolatos globális célok elérését is

– figyelmeztetettek a kutatók az amerikai tudományos akadémia lapjában.

A vízminták elemzése szerint minden kontinens folyóiban találtak gyógyszerszennyezést, a nikotin, a koffein és a paracetamol mindenütt felbukkant, beleértve az Antarktiszt is. A folyókban világszerte kimutatták továbbá a bétablokkolókat, antibiotikumokat, antidepresszánsokat, altatókat és antihisztaminokat.

A kutatók megállapították, hogy a legtöbb vegyi anyag koncentrációja alacsonyabb volt annál, hogy ökológiai hatása legyen, viszont a vizsgált helyek több mint negyedében olyan magas volt a szennyezőanyagok szintje, ami már veszélyt jelenthet a környezetre vagy az emberi egészségre. Néhány helyen potenciálisan káros koncentrációban találtak bétablokkoló propranololt és ciprofloxacin antibiotikumot.

A kutatás szerint az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok folyói voltak a legszennyezettebbek. A vegyi anyagok környezeti hatásainak csökkentéséhez a kutatók szerint globális és összehangolt erőfeszítésekre van szükség.

Kapcsolódó
Drámaian pusztulnak az édesvízi halak
A szennyezés, a túlhalászat, a duzzasztógátak építése és a folyók kiszáradása, a vizenyős területek lecsapolása szerepel az okok között.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik