Mozaik

Csodás látvány egy mederben a két különböző színű folyó

ROBIE MACDONALD
ROBIE MACDONALD
Az egy mederben folyó, mégis elkülönülő vizek jelensége a találkozás előtti viszonyok eredménye.

A kanadai Nunavut régióban létezik két folyó, amik összefolyva egyetlen egységgé válnak, anélkül, hogy elveszítenék egyéni megjelenésüket, miközben tekergősen haladnak át a tundrán.

Kapcsolódó
A híd, ahol hajók úsznak az autók felett
Míg a legtöbb híd esetében az autók haladnak át a víz felett, itt a víz folyik el az út felett.

A sötétebb Back folyó észak felé folyik a Jeges-tenger felé. Útközben mellékfolyója, a világos, tejeskék színű Hayes folyó csatlakozik hozzá, és a két folyó egy mederben folyik tovább, de látványra tökéletesen elkülönülnek egymástól mintegy 10 mérföld hosszan.

A két folyó vize csak akkor kezd keveredni, amikor bejutnak a  Chantrey Inlet öbölbe a Jeges-tengernél, írja az Atlas Obscura.

Az egy mederben folyó, mégis elkülönülő vizek jelensége a találkozás előtti viszonyok eredménye, annak köszönhető, hogy a két folyó sebessége és a két víz sűrűsége teljesen különböző.

JOSHUA STEVENS

A Back folyó gyors folyású, közel 1000 mérföldnyi távolságból folyik zuhatagokon, vízeséseken át, moha és zuzmó által uralt sík tájon, éppen ezért vize viszonylag tiszta marad.

A Hayes azonban aktív eróziós területeken halad át, és tele van iszappal, agyaggal és egyéb hordalékanyagokkal, amiket 200 mérföldes útja során felszed, addig, amíg bele nem folyik a Back folyóba.

Ekkortól haladnak együtt tovább, együtt, látványra mégis külön. A sötét és a világos víz fentről is jól láthatóan elkülönül egymástól, különös élményt nyújtva a táj felett elrepülőknek.

Kapcsolódó
Kanada csodái a lila homokos strandok
A strandon a homok a levendulás lilától a bíborvörösig sokféle színben tündököl.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik