Mozaik

Kanada csodái a lila homokos strandok

A strandon a homok a levendulás lilától a bíborvörösig sokféle színben tündököl.

Fehér homokos partokról gyakran hallani, de láttunk-e már valaha lila homokos strandot? Kanadában van néhány közülük, és valóban különlegesek.

Meglepő módon a lila homokos strandok többsége Saskatchewan tartományban található, kialakulásuk pedig  jégtevékenységhez köthető. Azt mondják, hogy a lila színt a gránát ásványi részecskéi adják a homoknak, írja a Narcity.com.

Lila homokos strandok a tartomány több részén találhatók, így a Prince Albert Nemzeti Parkban, a Gyertya-tónál, a Deschambault-tónál, a Hunter-öbölben és a Jó Szellem-tavánál. A strandok többsége lila és barna üledékcsíkok keverékeként indul, amelyek végül még lilábbá válnak, amikor a gránát részecskék a homok tetejére kerülnek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Angela Brandt (@angelabrandt) által megosztott bejegyzés, Aug 16., 2016, időpont: 5:55 (PDT időzóna szerint)

A Clearwater Lake Provincial Parkban, a tó északi és keleti oldala mentén is található lila partszakasz, ott azonban a színt nem a gránát, hanem a magas mangánszint okozza.

A Candle Lake Provincial Parkban, a Saskatchewan északi partján fekvő édesvízi tónál Candice LaFaver észlelt nemrégiben bámulatos, eddig nem ismert lila homokos szakaszt, adta hírül a BBC.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Healthy & Happy Family of 5 (@ehwanderingfamily) által megosztott bejegyzés, Jún 8., 2019, időpont: 6:39 (PDT időzóna szerint)

A tó északkeleti széle közelében, egy olyan területnél, amely csak hajóval érhető el, a LaFaver észrevette, hogy vastag, élénk színű homokcsík borítja a partszakaszt.

Régóta nem láttam ilyen nagy szalagot. A különleges sáv körülbelül 60 cm széles és a strand teljes hosszában észlelhető, az egyik legnagyobb, amit valaha láttam

– mondta el LaFaver.

Have never seen purple sand before!! Pretty cool!!

Közzétette: Maggie Gebka – 2019. június 1., szombat

Kiemelt kép: Facebook video

Robbanásveszélyes a metánbuborékoktól a csodaszép kanadai tó
Az Abraham-tó telente fotósok ezreit csábítja, ám nagyon óvatosnak kell lenni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik