Mozaik

A híd, ahol hajók úsznak az autók felett

youtube
youtube
Míg a legtöbb híd esetében az autók haladnak át a víz felett, itt a víz folyik el az út felett.

A 2002-ben adták át a világ egyik legérdekesebb hídját, a Veluwemeer csatornahídat, ami igazi mérnöki bravúr. A gépjárművek és a vízi forgalom megszokott módjától eltérően a mérnökök más megközelítés mellett döntöttek: a vízi híd mellett.

Míg az emberek általában úgy gondolnak a hidakra, mint a víz felett átívelő utakra, az Aqueduct Veluwemeer pontosan a fordítottja – itt a víz keresztezi az utat. Az N302 út a holland szárazföldön fekvő Harderwijkből a világ legnagyobb mesterséges szigete, Flevoland  felé halad. Egy rövid szakaszon a autópálya a Veluwemeer-tó alá süllyed, hogy kis hajók és vitorlások átkelhessenek rajta, írja az Atlas Obscura.

Kapcsolódó
A kör alakú híd, amihez hasonló sincs a világon
Hat évnyi egyeztetés után készülhetett el.

Az egyedi hídszerkezet alatt naponta 28 ezer jármű halad el.

A híd kiválóan megtervezett, így sem a víz, sem az üledék nem tud kiömleni az útra. Ehhez az Aqueduct Veluwemeer esetében 22 ezer köbméter beton kellett. A tervezők acéllemez cölöpöket is használtak, hogy megakadályozzák az üledék országútra ömlését.

A Veluwemeer csatornahíd egy sekély, 3 méter mély vízi híd, ami lehetővé teszi a kishajók és más sekély huzatú vízi járművek biztonságos és könnyű áthaladását az út felett. A hídon a gyalogosok és a kerékpárosok is áthaladhatnak.

Youtube

Bár a felvonóhidak, a kompok és az alagutak általánosabban használt lehetőségek az ilyen helyzetekben, a projekt mérnökei másképp döntöttek, amikor 1998 és 2002 között megépítették a csatornahidat.

Mivel az N302-es főúton napi 28 000 autó halad el, felvonóhíddal vagy kompkikötővel a forgalom rémálom lenne, mivel általánosak lennének a torlódások. Az alagutat pedig azért nem választották, mert sokkal drágább megoldás lett volna.

Végül ez az egyedülálló kialakítás költséghatékony mód volt arra, hogy a kétsávos autópálya forgalma akadálytalanul haladhasson, miközben a hajók is szabadon közlekedhetnek a nap bármely szakaszában.

Kapcsolódó
A híd, amely úgy alkot ívet, hogy csupa egyenesből áll
A legenda szerint szögek és csavarok nélkül építette Newton.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik