Mozaik

Szinte a kihalás szélére került az ősi magyar kutyafajta

Pixabay.com
Pixabay.com

Óriási veszélybe került a komondor. Az ősi magyar kutyafajta a magyar tanyavilág eltűnésével szinte elvesztette a funkcióját, emiatt pedig mint fajta, jelentősen háttérbe szorult. A komondorok mára szinte a kihalás szélére kerültek. A fajtán az segítene, ha minél többen megismernék őket, és lenne a tenyésztőknek egy újabb generációja, akik ezzel a fajtával foglalkoznának, írja az agrarszektor.hu.

Kapcsolódó
Külföldön is elismertek a magyar méreg- és tetemkereső kutyák
A kutyás egység az elmúlt hét évben öt országban 1083 keresésben vett részt.

A komondor az egyik legjobban alkalmazkodó kutyafajta, korábban az volt a feladta, hogy őrizze a tanyát, illetve a hozzá tartozó állatokat

– mondta Anda-Marócsek Anita, az Andaházi Tanyák Őre Komondor Kennel tulajdonosa.

A fajta ezt a funkciót most is tökéletesen képes ellátni egy családi háznál, maximálisan tiszteletben tartva a családtagokat és értékeiket, mindenkire odafigyelnek, és nagyon gyerekkompatibilisek.

A komondorok szőrét a közhiedelemmel ellentétben nem kell folyamatosan gondozni, de ezt a kutyafajtát nem ajánlják lakásba. Ugyanakkor, miután nem rohangásznak egész nap, területigényük sem túlzottan nagy, egy 7-800 négyzetméteres kertben jól megvan egy komondor.

Az sem mellékes, hogy egy egészséges fajtáról van szó, így állatorvosra csak a kötelező oltások alkalmával lehet szükség, ráadásul meglepően kevés táplálékon is jól tudnak élni

– tette hozzá a tenyésztő.

Kapcsolódó
Mától csak kilenc kutyafajta számít magyarnak
A földművelésügyi miniszter Magyar Közlönyben megjelent rendelete 2016. szeptember 19-től hatályos.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik