Mozaik

Előcsalogatta a napsütés téli búvóhelyeikről a sünöket

pixabay
pixabay
A hűvös éjszakák és nappalok viszont nem kedveznek a kis állatoknak.

Az utóbbi hetek meleg időjárásának hatására a Körös-Maros Nemzeti Park tájain sokfelé felébredtek és előmerészkedtek téli búvóhelyükről a keleti sünök, írta  weboldalán a nemzeti park. Ez azonban nem veszélytelen, mert ha ismét zordabbra fordul az idő, akkor a tüskés kis állatok nehéz helyzetbe kerülhetnek.

Kapcsolódó
Tavaszi kertrendezés: vigyázzunk a rejtőzködő sünikre!
Ha nincsen más megoldás, süngarázs készíthető, melybe az állatok áttelepíthetők.

Hazánkban a sünfajok közül egyedül a keleti sün honos. Leginkább az erdők aljnövényzetében, kisebb cserjésekben, bokrosokban húzódik meg, de a városi parkokban, házi kiskertekben is találkozhatunk vele. Nagyon gyakori, védett állat. A népnyelvben régebben sündisznónak, tüskés disznónak és sünkutyának is nevezték.

Gyakorlatilag mindenevő: megeszi a csigát, a madártojást, a lehullott gyümölcsöt, a különféle rovarokat, sáskaféléket, de képes elfogni még a kisebb gyíkokat, siklókat is. Általában éjszaka indul táplálékot keresni. Leggyakrabban komposztkupacokban, szalma-, vagy szénakazlak tövében neveli fiait és itt alszik téli álmot is.

Amikor a hőmérséklet tartósan tíz fok alá süllyed, akkor a keleti sünök alkalmas búvóhelyet keresnek maguknak és téli álomba szenderednek. Előtte egy-két héten át nagyon sok táplálékot vesznek magukhoz és testtömegüket majdnem a duplájára növelik. A téli álom idején testhőmérsékletük 5-6 Celsius-fokra csökken, s csak tavasszal ébrednek fel, amikor a levegő hőmérséklete tartósan 10-15 fokig emelkedik

– olvasható a portálon.

A tél vége felé – mint most – előfordulhat, hogy a korai felmelegedés után – ami előcsalja a sünöket -, ismét jóval hidegebbre fordul az idő. Ilyenkor a sünök nehéz helyzetbe kerülnek, táplálékot nem találnak és a visszavackolás sem megy könnyen.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában (Dévaványa) tavaly ősszel, kísérleti jelleggel négy sünládát helyeztek ki. Bíztak abban, hogy a tüskés állatok bevackolnak majd télire ezekbe a biztonságos, védett ládikókba, melyeket a házfalak tövében, illetve nagyobb bokrokban helyeztek el és levélcsomókkal is letakartak, hogy biztosítsák a hőszigetelést.

Ősz végén örömmel tapasztaltuk, hogy mind a négy ládába beköltözött egy-egy sün. Gondosan összehordott magának száraz füveket, faleveleket és békésen aludta téli álmát

– írta a nemzeti park.

Az elmúlt hetekben azonban az idő szokatlanul melegre fordult, ami előcsalogatta a sünöket. Kibújtak a ládákból és táplálék után szimatolgattak, de sajnos ebben az időszakban nehezen találnak ennivalót. Éppen ezért a látogatóközpont munkatársai rendszeresen tesznek ki nekik különféle gyümölcsöket, zöldségeket.

Kapcsolódó
Fehér süni tévedt egy börzsönyi kertbe
Valószínűleg pigmenthiányos a cukiság.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik