Kertünk-Portánk

Ne itassuk tejjel a téli álomra készülő süniket

Ha mindenképpen itatni akarjuk őket, száraz, csapadékmentes időben vizet tegyünk ki nekik.

Gyakrabban találkozhatunk mostanában a téli álomra készülő sünökkel a kertekben és zöldterületek környékén. Sokan azonnal megfogják vagy megbolygatják őket, azonban nem biztos, hogy ez mindig szükséges, írta a Vaol.

Többet tud a sün, mint gondolnánk! Legyen sünbarát kertünk
Mit tegyünk, és mit ne, ha kedvezni szeretnénk tüskés barátunknak.

Az etetés és itatás alapvetően nem szükséges, téli álom előtt és után jelenhet kis segítséget.

Az állatok a téli álomra készülődve bátrabban keresnek maguknak táplálékot. Sokan gondolkodás nélkül megfogják őket, ezzel pluszmunkát adva a szakembereknek. Ha esetleg maguk állnak neki a sünök gondozásának, bajt is okozhatnak a kis rovarevőknek. Többen tejjel itatják őket, pedig laktózérzékenyek

– mondták a portálnak Ottó Erzsébet és Rába Veronika, a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont Chernel-kerti Madárvédelmi Mentőközpontjának munkatársai.

Ha mindenképpen itatni akarjuk őket, száraz, csapadékmentes időben vizet tegyünk ki, táplálékként pedig macskaeledellel, száraztáppal kínálhatjuk a sünöket.

Inkább hívjuk fel mindig a mentőközpontot, ne zavarjuk meg a stresszre érzékeny állatokat feleslegesen. Ha sérülést látunk, az állat bágyadtnak, esetleg soványnak tűnik, fogjuk meg, de minden esetben érdemesebb hozzáértőkre bízni a sünök gondozását

– vélik a szakemberek.

Máglyahalállal fenyegeti a sünöket az avarégetés
Állatkerti figyelemfelhívó kampány a sünökért.

Az apró állatok életét megkönnyíthetjük még azzal is, hogy a kertben összegyűjtött gallyakat kupacokban meghagyjuk, ez menedéket nyújthat egész süncsaládoknak.

Kiemelt kép: Pixabay

Óvjuk őket, vigyázzunk rájuk: ma van a sünik világnapja
A kedves kis állatok külön ünnepnapot kaptak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik