unsplash.com
Mozaik

Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe

Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Visszavonásig tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.

Kapcsolódó
Mit tegyünk, ha hulladékot éget a szomszéd?
Először is jó, ha tudjuk, hogy a hulladék égetése tilos!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kéri, hogy mindenki legyen fokozottan körültekintő, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza. A katasztrófavédelem is közleményt adott ki, eszerint tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a csapadékmentes időjárás miatt nagy a szárazság, ezért amíg ki nem zöldül a természet, a legkisebb figyelmetlenség is könnyen hatalmas tűzhöz vezethet.

A tűzoltókat az idén már több mint 3500 alkalommal riasztották szabadtéri tűzhöz, a leégett terület nagysága csaknem hétezer hektár. A szabadtéri tüzek miatt öt ember sérült meg. A napokban a Kis-Balatonnál 600 hektárnyi terület égett le

– emelték ki. Azt javasolták, hogy a tüzek megelőzése érdekében a dohányosok ne dobják el az égő cigarettacsikket.

Ahol engedélyezik a kerti zöldhulladék-égetést, ott csak az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad ezt végezni. Mindig legyen a közelben víz és egy szerszám, amellyel kordában lehet tartani a tüzet – kérte a katasztrófavédelem.

A Nébih azt közölte az MTI-vel, hogy a gondatlan és szándékos tűzhasználat miatt megnövekedett a vegetációtüzek esetszáma a tűzgyújtási tilalommal eddig nem érintett megyékben is.

A kiszáradt talaj és biomassza miatt gyors tűzterjedés alakulhat ki akár már kisebb szél vagy lejtőhatás esetén. Megnő a keletkező tüzek intenzitása, valamint ugrótűz potenciálja, ami tovább gyorsíthatja a tűzterjedést

– figyelmeztetett a hatóság.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők.

Kapcsolódó
Soha ne önts égő olajra vizet! Nézd meg, mi történik
A konyhai balesetek többsége a hirtelen, ösztönből való túlkapásokból ered. Ilyen az égő olaj oltása is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik