illusztráció/(MTI/EPA/Laurent Gillieron
Mozaik

Hatalmas pusztítást végzett a fagy az olasz barackültetvényeken

A legnagyobb kártétel azokon a helyeken jelentkezett, ahol a hirtelen jött meleg hatására már kipattantak a rügyek.

Emilia-Romagna és Lombardia tartományokban hétfőn és kedden is mínusz 5-7°C-os fagyok károsítottak a kajszi- és őszibarack-ültetvényekben, írta olasz forrásokra hivatkozva a Fruitveb.

Kapcsolódó
Fáklyák melegével mentik a virágzó barackfákat a Balatonnál
Országos viszonylatban nagy károkat okozott már a március végi fagy.

Március 21. és 22. derült, csendes éjszakáin komoly fagyokkal kellett szembenéznie az észak-olasz gyümölcstermesztőknek. Aki csak tehette, beüzemelte a fagyvédelmi gépeket.

Bár igen korai bármi biztosat mondani, már most látszik, hogy károsodtak a nektarin-, kajszi- és őszibarackfák rügyei és nemrég szirmot bontó virágai.

Ravenna környékén a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka -4-5°C-ot, hétfő éjjel pedig -7-8°C-ot mutatott a hőmérő. Lombardia tartományban Brescia és Cremona körzetében -5°C-ot, Imola mellett pedig -6°C-ot mértek.

A legnagyobb kártétel azokon a helyeken jelentkezett, ahol a hirtelen jött meleg hatására már kipattantak a rügyek.

A Pó folyó melletti Mantovában két méter magasságig komoly károk keletkeztek a kinyílt kajszivirágokban, itt máris 30-40%-os termésveszteséggel számolnak.

Imola környékén az őszibarackot érte 40% körüli kár, míg Brescia és Cremona térségében két méteres magasságig a virágok 80%-ánál látható valamilyen fokú kár, e felett pedig a virágok 15-20%-a károsodott.

A helyzet a Ferrara feletti Occhiobello környékén a legsúlyosabb, itt két méteres magasságig a virágok 100%-át borotválta le a fagy.

Kapcsolódó
Vízpermettel védhetjük virágzó fáinkat a fagyok ellen
Hihetetlen, de a jeges burok megvédi a virágokat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!