Kertünk-Portánk

Az erkélyen is megterem a kajszibarack

pixabay
pixabay
Léteznek olyan kifejezetten erkélyre való törpe kajszibarackfák, melyeket társaházak, panelek erkélyein is lehet tartani.

Az alma és a szilva mellett talán a legnépszerűbb gyümölcs hazánkban a sárgabarack, de mindenképpen az élmezőnyben foglal helyet a képzeletbeli kedveltségi toplistán.

Kapcsolódó
Új kártevő jelent meg Magyarországon: a kajszilevéltetű
Azonosították a tettest, amely 2020 tavaszán soha nem tapasztalt levéltetű-kártételt okozott az ország több régiójában.

Ezt az ízletes gyümölcsöt hajlamosak vagyunk régi magyar gyümölcsként számon tartani, noha valójában távol-keleti eredetű, ugyanakkor az is igaz, hogy a kajszi már közel ötszáz éve része a hazai gyümölcstermesztésnek, így talán mégis kiérdemli az igazi magyar gyümölcs titulust.

A barack sikerének nem csupán az íze a titka, hanem az a tény is, hogy a honi klíma remekül megfelel a neki, visszafogott gondozási igényei pedig lehetővé teszik, hogy az átlagos kiskertben probléma nélkül nevelhető legyen. A kajszi fajták fagyállósága átlagos, egyes változatok kifejezetten ellenállóak, ugyanakkor a tavaszi fagybetörések rendszerint károsak.

A barackok talaj-,és vízigénye átlagos, ezáltal kezdő, a gyümölcsökkel általában kissé bátortalan hobbikertészek is biztosan jól elboldogulnak vele.

A kajszibarack, csakúgy, mint a legtöbb gyakran telepített gyümölcs, fogékony bizonyos növénybetegségekre, szerencsére a kockázatok minimalizálhatók minőségi, ellenálló facsemete választásával és ültetésével, valamint a már kialakult betegségekre is kaphatóak jól bevált permetszerek.  Baj esetén természetesen az azonnali növényvédelmi intézkedés mindig indokolt.

Az egyik legfontosabb prevenció az őszi lemosó permetezés, melynek célja a kajszibarack csemetén, fán kialakuló betegségek megelőzése

A kórokozók és a kártevők a fa védettebb részein próbálnak meg áttelelni, így ezzel a permetezéssel, ha nem is sikerül száz százalékosan megszüntetni a problémát, annyira le lehet gyengíteni őket, hogy a későbbiekben egy átlagosan hideg tél is képes lesz eliminálni a kártevőket.

Az őszi lemosó permetezésnek csak enyhe telek esetén van igazán jelentős hatása, mivel a téli mínuszok (-10° -20°) szintén végeznek a petékkel és kórokozókkal, azt azonban nem tudhatjuk előre, hogy milyen téli viszonyok következnek majd.

Érdemes tudni, hogy a kajszibarack kifejezés nem egy bizonyos gyümölcsfát jelöl, a sárgabaracknak számos többé-kevésbé eltérő változata létezik. Egyes típusok gyümölcse inkább ipari feldolgozásra való, de léteznek korán és későn érő fajták, vagy éppen a betegségekkel szemben fokozottabban ellenálló változatok is. A hagyományos magyar fajtákat mindenhol elismerik és becsben tartják, a nevesebbek közé tartozik a Ceglédi arany, a Gönczi magyar, vagy a Pannónia kajszi.

Izgalmas felvetés, hogy lehet-e kert nélkül is kajszit nevelni?

Persze nem a barack szobanövényként való tartásáról van szó, hanem a balkonkertészeti vonatkozásról, és jó hír, hogy az ötlet kivitelezhető!

Léteznek olyan kifejezetten erkélyre való törpe kajszibarackfák, melyeket társaházak, panelek erkélyein is lehet tartani, ugyanakkor kis kerttel rendelkezők számára is jó választások. A törpe barackfa gondozása nem bonyolultabb, mint a kerti társai esetében, sőt, ilyenkor mivel nem szabadföldről van szó, számos kártevő és betegség kizárható csupán azzal, hogy a fa környezetében nem lesznek egyéb növények.

Diétázóknak, könnyű étrendet tartóknak is remek választás

A kis méret (általában legfeljebb két méteres magasság) miatt a metszési feladatok is könnyedén, gyorsan elvégezhetőek lesznek. A törpe, vagyis determinált növekedésű gyümölcsfa oltványok termése teljes értékű gyümölcs, minőségében, ízében nem különbözik a kertben nevelkedett baracktól, persze a hozam jóval szerényebb lesz.

A kajszibarack több, mint háromnegyede víz, energiatartalma pedig alacsony (szemenként 15-25 kalória), így diétázóknak, könnyű étrendet tartóknak is remek választás. C-vitamin tartalma magas, ráadásul két-három darab a napi A-vitamin szükségletet is bőven fedezi. Telítetlen zsírsav tartalma a kutatások szerint csökkentheti a szív- és érrendszer betegségek esélyeit, kordában tartja a koleszterin szintet.

Érdemes rendszeresen, ám mértékkel fogyasztani, mivel enyhe hashajtó hatással rendelkezik.

Nyáron is ültethető

Aki az ültetés iránt érdeklődne, annak lényeges információ, hogy a konténeres kajszibarack facsemeték szinte az egész évben, így akár nyáron is a földbe kerülhetnek, ahol tehát még nincs barackfa, de a háziak szeretnének, bátran telepíthetnek most is.

A nyári ültetés fő szabálya, hogy a kihelyezést egy hűvösebb periódusban ajánlott elvégezni, mikor nem jósolnak kánikulai meleget az elkövetkezendő napokra. Természetesen a telepítési főszezon a tavasz és az ősz, így aki kicsit kivárna a munkával, elég ha szeptemberben lép akcióba.

Köszönjük az írást Megyeri Szabolcsnak, akinek további cikkei a blogjában olvashatók.

Kapcsolódó
Megtizedelték a fagyok a magyar barackot
Nem kizárt a drágulás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik