Mozaik

Meglepő reggelit zsákmányolt egy nagy kócsag a Taktaközben

A 2022-es esztendő a Taktaköz területén is nagy aszállyal indult, a telelésből hazatért nagy kócsagok így sekély vizek hiányában a legelőkön, réteken, parlagokon, mezőgazdasági területeken kénytelenek vadászni, olvasható az Aggteleki Nemzeti Park Facebook-oldalán.

A posztban megosztottak egy videót is, melyen egy nászruhás példány egy parlagon vadászott három másik fajtársával Szerencs határában, ahol leginkább mezei pocok reggelire számíthatott ez idő tájt.

Mint fogalmaznak, a hideg, szeles napon így még meglepőbb volt, hogy nem egy pockot, hanem egy fürge gyíkot (Lacerta agilis) sikerült elcsípnie a magas növényzetben. A gyík annyira „fürgének” bizonyult, hogy majdnem sikerült is megszöknie az éles csőrű madártól, de a kócsag néhány rutinos mozdulattal „megpuhította” áldozatát, majd könnyedén lenyelte.

A nagy kócsag a természetvédelem címermadara, korán költ, áprilisban már a tojásain kotlik. A gólyától karcsúbb, kicsit kisebb termetű, tollazata hófehér, násztollai különlegesen szépek. Hosszú csőre télen sárga, nászidőszakban fekete. Lába télen majdnem teljesen fekete, nászidőben kissé kipirosodik. Avas nádasba építi körülbelül egy méter átmérőjű fészkét, ezért számukra is különösen nagy veszteség volt a Taktaközi nádasok nagy részének barbár leégetése, áll a bejegyzésben.

Évente csak egyszer költ. 3-4 db tojását 25-26 napi kotlással keltik ki. Hím és tojó felváltva kotlik. A fiókák mintegy 3 hét elteltével szétmászkálnak, 35-40 naposan tanulnak meg repülni.

Elsősorban kisebb halakat, kétéltűeket, rovarokat, kisemlősöket fogyaszt, de gyíkok is szerepelnek olykor az étlapján. Ősszel nagyobb részük a Földközi-tenger vidékére vonul – de különösen az enyhe teleken – áttelelő állománya is van.

Fokozottan védett madárfajunk, természetvédelmi értéke 250.000 Ft.

Kapcsolódó
Fegyver nélkül állt szemben a szabályszegőkkel, de tartottak az első magyar rangertől
Gulyás József, a vízhez és a mocsárhoz is nagyon értett, ismerte a Kis-Balaton minden zegzugát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik