Mozaik

Kiváló minősítést kapott a Hévízi-tó vize

Pixabay
Pixabay
A korábbi évek eredményének megfelelően idén is kiváló minősítést kapott a Hévízi-tó.

Minden év áprilisában esedékes a kötelező vízminőség vizsgálat, melyen a minta alapján az ötfokozatú skálán a legjobb eredményt érte el a Hévízi-tó vize. A kiváló minősítés nem újdonság, évek óta sikerült ezt a szintet tartani.

Kapcsolódó
Újabb látványosságokkal bővült Hévíz környéke
Átadták a 2,2 kilométer hosszú Hévízi-tó Tavirózsa Tanösvényt, egy 15 méter magas lombkoronasétányt, valamint befejeződött a zsilipek korszerűsítése is.

A strandszezon előtt ellenőrzik minden évben a szabadtéri fürdővizekben a szennyvíz eredetű szennyezést jelző baktériumok számát. Az éves értékelést a legutóbbi négy fürdési idény összesített eredménye alapján, statisztikai módszerrel állapíthatják meg és az alapján minősülnek a fürdővizek – olvasható a Balaton Televízió oldalán.

A Hévízi-tó vízminőség szempontjából többszörösen is szerencsés helyzetben van. A tavat tápláló források vízhozama közel 400 liter másodpercenként. Ez azt jelenti, hogy nagyjából három-négy naponta kicserélődik a tó gyógyvize. A tó legnagyobb mélysége több mint 38 méter. A véderdővel körülvett tó körül nincsenek ipari és mezőgazdasági szennyező források sem.

A Hévízi-tó a Balatonnal egyidőben született 20-22 ezer évvel ezelőtt. A Pannon-tenger visszahúzódása után, a vulkanikus utómunkálatok első jele a forró vizű feltörések voltak, mely egyben az úgynevezett Őshévíz kialakulását is jelentette. A hévízi tó vize kalcium- és magnéziumtartalmú hidrogénkarbonátos gyógyvíz. Gazdag ásványianyag-tartalmának köszönhetően számos betegség gyógyításában hatásos.

Kapcsolódó
Ez az ország legmagasabban fekvő víztározója
Mivel a víztározó több mátrai település vízellátását is kiszolgálja, így biztonsági okokból nem látogatható.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik