Virágzó vidékünk

Újabb látványosságokkal bővült Hévíz környéke

Pelsőczy Csaba
Pelsőczy Csaba
Átadták a 2,2 kilométer hosszú Hévízi-tó Tavirózsa Tanösvényt, egy 15 méter magas lombkoronasétányt, valamint befejeződött a zsilipek korszerűsítése is.

A Hévízi-tó a világon egyedülálló természeti érték, hiszen nincs még egy ekkora tőzegfenekű, melegvizes gyógyhatású tó. Ezt a különleges kincset segít megóvni az a tóvédelmi program, aminek több eleme is elkészült, írja az Agrárminisztérium közleményében.

Kapcsolódó
Világviszonylatban is páratlan a Hévízi-tó
Gyógyító hatását már a rómaiak is felfedezték.

A program várhatóan jövő tavasszal fejeződik be, ám néhány fejlesztés már lezárult, így átadták például a 2,2 kilométer hosszú Hévízi-tó Tavirózsa Tanösvényt, egy 15 méter magas lombkoronasétányt, valamint befejeződött a zsilipek korszerűsítése is.

A Hévízi-tavat és a környező élőhelyeket komplexen szükséges kezelni. A projekt céljai között szerepel a  természetvédelmi területen található véderdő állományszerkezetének javítása, a tó őshonos élővilágát veszélyeztető idegenhonos növény- és állatfajok visszaszorítása. Emellett mintegy 100 hektáron zajlik jelenleg is a gyepterületek biológiai sokféleségének növelése, élőhelyfejlesztés, helyreállítás.

Stratégiai fontosságú a Hévízi-tó és az azt övező terület rehabilitációja, széleskörű összefogásra van szükség ahhoz, hogy megőrizzük a hungarikummá minősített gyógytavat

– hangsúlyozta a közleményben a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház főigazgató-intézményvezetője.

Külön sikernek könyvelhető el, hogy a projekt keretében sikerült összekapcsolni és egy közös érdek mentén felsorakoztatni a turizmus, a természetvédelem és a gyógyítás területét.

Kapcsolódó
Több ezer facsemetével védik a világhírű gyógytavat Hévízen
Hévízi iskolások segítségével folytatódott a Hévizi-tó körüli erdő rekonstrukciója.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik